Nyheter/Reportage

Så blir utbyggnaden av va-nätet

Nu har kommunen fattat beslut om en långsiktig plan med prioriteringar för utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp. Enskilda avlopp i åtta geografiska områden ska ersättas av en mer hållbar lösning, och först ut är Nyänget/Paddal, Fjärdänget/Idbyn och Gullvik.

I och med att allt fler väljer att permanent bosätta sig på områden som traditionellt varit sommarstugeområden så har det även funnits ett behov av att säkra tillgängligheten på vatten och avlopp. Under 2017 så identifierade kommunen åtta områden som var i behov av en utbyggnad av det kommunala VA-nätet: 
Backsjöänget, Fjärdänget/Idbyn, Gullvik, Hornön, Högbyn, Måle, Nyänget/Paddal och Nötbolandet.  

Nu är det klart att det första steget i utbyggnaden har preliminär byggstart under 2022, och att det blir Nyänget/Paddal som blir först ut. Därefter följer Fjärdänget/Idbyn år 2025 och Gullvik år 2028. Det första steget i projektet beräknas kommer ta ca tio år att genomföra medan utbyggnaden till samtliga åtta områden beräknas kommer ta 25-30 år.
– Utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppsnätet är en del av kommunens vision för att utveckla bra boenden och bostadsområden i attraktiva lägen. Att ersätta enskilda avlopp med kommunalt bidrar till att värna människors hälsa och miljön, samtidigt som den enskilde får en säker och hållbar avloppshantering. Dessutom får fastighetsägare en säkrare tillgång till dricksvatten, säger Mattias Morin, samhällsplanerare vid Örnsköldsviks kommun, i ett pressmeddelande.

Kommunen beskriver satsningen som den största som har gjorts gällande det kommunala va-nätet sedan 70-talet. Mivas vd Gerth Mattebo säger att kommunen under nästa år kommer att ta kontakt med fastighetsägare i de berörda områden för att påbörja projekteringen.
– Som kommunens va-huvudman kommer vi att få uppdraget att förbereda för och bygga ut vatten och avlopp i de prioriterade områdena. Det här blir den största utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnätet sedan 70-talet. Vi kommer att ta kontakt med fastighetsägare i Nyänget och Paddal redan nästa år för att påbörja projekteringen, säger Gerth Mattebo, vd Miva. 

 

Publicerat