Du är här

2020-11-28 - Musik
Foto: Håkan Nordström

Musik direkt från hjärtat

Ambitionen var att nå långt i längdåkning. Och för Rakel från Åre såg det länge ut att bli verklighet. Men musiken lockade mer och nu har den fört henne till Örnsköldsvik.
– Dreamhill Academy är en sjukt bra skola, Ö-viksborna ska vara stolta och glada att den ligger här, säger Rakel som nyligen släppt ett modernt 80-talsosande debut-album.

Skidor och musik är 25-åriga Rakels två stora passioner. Som dotter till skidälskande föräldrar, vilka gav henne det egentliga namnet Julia Johansson, har dagarna på skidor blivit många från unga år.
– Det blev naturligt. De flyttade från Västerbotten till Åre för att kunna åka mer skidor. Det har genomsyrat hela min uppväxt. Speciellt friåkningen är fantastisk som träningsform och väldigt kreativ. Att friåka är ett uttryck, precis som musiken, i hur du exempelvis möter och rör dig i olika typer av terräng, säger Rakel och fortsätter:
– På berget blir du ett med naturen. Det handlar inte lika mycket om prestation som om utmaningar, det är härligt. Och jag älskar att åka skidor med musik! Olika musikstilar får dig att åka på olika sätt, som när du sätter på en ösig låt i bilen och bara ”oj, nu kör jag!”. Undermedvetet genomsyrar kanske min egen musik just det; tanken på att åka skidor. Det har jag faktiskt inte tänkt på tidigare.
Den utstakade vägen mot Åre skidgymnasium lämnade nämligen Rakel efter två års studier för att fokusera på sin andra stora passion – musiken – och sedan några veckor tillbaka är hon en skivartist med ett fullängdsalbum i ryggen. Den 6 november släpptes ”Love Fool”, en åtta spår lång debut med ett 80-talsinspirerat och modernt, elektoniskt sound. Tidigare har hon också hunnit med en del singlar och livespelningar – samt att medverka på Teddybears officiella låt, ”Young, handsome & fast”, för alpina VM i Åre 2019. 
Sina egna låtar skriver dock Rakel, till största del, helt själv. Texten och musiken berättar hon, ska kännas autentisk.
– För mig handlar musik om att komma i kontakt med känslor och sig själv. Jag försöker inte döma det som kommer ut, utan vill skriva autentiskt från mitt hjärta. Vissa kanske tycker det är läskigt men jag ser det som en rikedom. Att följa själen i stället för en agenda. Ta Instagram – du följer ju en person för att få veta vad den tycker om, men det är väldigt lätt att tänka ”vad är det mina följare kommer tycka om?” i stället.
Livet och dess filosofiska frågor ligger Rakel nära och kommer till uttryck i hennes musik. 
– Jag tycker det handlar om respekt för allas sanningar och känslor. Att hitta tillbaka till det enkla. Vi vill bli älskade, respekterade för vilka vi är, leva i nuet och komma närmare naturen. Som i min låt ”Illusion”, säger hon och förklarar:
– Som liten, med ett barns ögon, är livet ganska enkelt, man leker det man vill leka för stunden. Sedan börjar vi anpassa oss som vuxna och fokusera mer på yttre värden. Men när rösten kommer från hjärtat hittar vi tillbaka till oss själva och mår bra. Då blir vi bättre för vår omgivning, slutar ha så många bestämda åsikter och är mer öppen. Inser man det, har man kommit förbi illusionen och kan vara ny, förlåta och bli nyfiken på saker.

Som 14-åring deltog Rakel på skidtävlingen Folksam cup i Örnsköldsvik. Nu, lite mer än tio år senare, har hon som en i den nya elevkullen på Dreamhill Music Academy hittat tillbaka till stan. 
– Här får jag möjlighet att träffa andra låtskrivare, sitta i sessions och samarbeta. Många andra i branschen säger att vi har världens bästa skola. Ö-viksborna ska vara stolta och glada att den ligger här. Det är något fint i att vara här och inte i Stockholm. Och Ö-vik är en jättemysig stad, säger Rakel som efter pandemin hoppas få komma ut och spela live.
– Det är en oviss bransch, många går på knäna nu. Jag hoppas verkligen att vi förstår värdet av kultur och livemusik efter detta, det är så viktigt att vi gör det. Har vi inte det i ett samhälle, vad har vi att leva för då? Då blir vi bara robotar.

Skidspår!
Rakel älskar att lyssna på musik samtidigt som hon åker skidor. För 7an har hon gjort en spellista med favoritlåtar i skidspår och backar, med bland annat Lana Del Ray och Fleetwood Mac. Den hittar du på Spotify genom att söka på ”Ski with Rakel”.

 

Dela med dig av denna artikel på: