Motor

Vinnarna och förlorarna på bilmarknaden

Nybilsförsäljningen går fortsatt trögt i Sverige, med ett undantag – laddbara bilar. Oktober månad innebar ett nytt rekord i försäljningen av laddhybrider och elbilar och nu består hela 3 procent av den svenska fordonsflottan av laddbara bilar.

Även om bilbranschen nu ser försiktigt optimistiskt på framtiden har marknaden varit tuff när det kommer till nybilsförsäljning. Men det finns ett segment som sticker ut i nybilsförsäljningen, något inte bara världens biltillverkare och landets bilhandlare gläds över, utan även alla som hoppas på en grönare framtid. Antalet laddbara bilar har under coronapandemin stått för en allt större del av det totala antalet nyregistrerade bilar.
– Andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, fortsätter att ligga på höga nivåer och svarade för 36 procent av personbilsregistreringarna i oktober, säger Mattias Bergman, vd på BIL Sweden. Det är åter rekord för en enskild månad, och en väsentligt högre andel än i oktober förra året då laddbara bilar uppgick till 11,8 procent. Jämfört med i fjol har antalet laddbara bilar hittills i år ökat med 113 procent, där laddhybriderna står för den största uppgången med 162 procent samtidigt som elbilarna ökat med 44 procent.

Efter att oktober månads statistik summerats står det nu klart att andelen ladd-bara bilar på de svenska vägarna uppgår till tre procent.
– Av alla personbilar i trafik är nu tre procent laddbara, varav en procent är elbilar och två procent är laddhybrider. Det är glädjande samtidigt som det visar på att omställningen kommer att ta tid, säger Bergman.
Men de laddbara bilarna är bara en av vinnarna. Begagnade bilar har varit ovanligt heta under coronapandemin, något som drivit upp priserna markant.
– Både priser och sålda fordon slår rekord, vilket till stor del förklaras av coronapandemin och dess effekter. Efterfrågan på bilar har ökat rejält och andrahandsmarknaden gynnas av att vara mer prisvärd när många hushåll behövt anpassa sin ekonomi. Under mina tio år i branschen har jag aldrig upplevt något liknande, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på bilauktionsföretaget Kvdbil.

Även om försäljningen av begagnade bilar endast ökade med ynka 0,1 procent under oktober månad jämfört med samma månad 2019, stod det tredje kvartalet för en markant ökning – 8,4 procent. Det innebär att nästan 400 000 bilar bytte ägare under perioden.

 

Publicerat