Nyheter/Reportage

Snart adventsmys!

Novembermörkret utmanar oss och det är rätt länge kvar innan det vänder och blir ljusare igen. Följ med när 7an tjuvstartar adventsmyset hemma hos syskonen My och Nellie när de binder kransar i växthuset tillsammans med mamma Linda.

Linda Sjölund är florist och formgivare i egna företaget Livskraft Högbyn. Hon är van att binda både vackra och avancerade kransar och arrangemang men den här gången är det My, 7, och Nellie, 9, som står för kransbindandet. Färdiga halmstommar, en rulle grön spoltråd och en korg med mossa från skogen är det som behövs för att skapa grunden.
– Det här går att göra enkelt så att barnen kan vara med, säger Linda. Använd det julpynt du har över och det som naturen bjuder på. Komplettera med något från skafferiet eller affären som doftar jul. Med limpistolen är det enkelt för barnen att fästa dekorationerna och ljushållarna finns att köpa i välsorterade butiker.

Viktigt att tänka på är brandsäkerheten när du väljer ljushållare och att hålla koll på limpistolen. My och Nellie får låna Lindas limpistol som kommer upp i väldigt hög temperatur. Det finns även limpistoler anpassade till barn.

När tjejerna är nöjda med sina kransar är det mammas tur att skapa en större variant. Från en vas med mörkt röda blommor väljer Linda ut Santini, en mindre variant av krysantemum, och Skimmia. Med en dutt lim täpper hon till stjälken och sticker in blommorna i kransen.
– Det här är ett sätt att konservera blommorna så att de håller lite längre men de är fina även när de torkar. Din färdiga krans håller du fräsch genom att spreja den med vatten och det går att spara kransen. När den är torr stoppar du den i en påse och när du tar fram den igen om ett år sprayar du på vatten så är den fin igen.

När kransarna ligger på den rustika bordsskivan och Linda tänder ljusen har mörkret lagt sig utanför. Regndroppar börjar falla ute men inne i växhuset ryms ingenting annat än vår längtan till advent, julens alla dofter och allt härligt mys vi har framför oss.

Plocka mossa varsamt

Det är tillåtet att plocka mossor och lavar för eget bruk i liten skala om du har markägarens tillstånd och OM det inte är i ett skyddat naturområde eller till försäljning. Plocka med omtanke och håll koll på vilka mossor och lavar som är fridlysta.

 

Publicerat