Du är här

2020-11-14 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Vill påverka till ett bättre Ö-vik

Vilka jobb, utmaningar och upplevelser kan Örnsköldsvik erbjuda i en snar framtid? Joel Baudin, till vardags systemutvecklare på Karma, drömmer storskaligt.
– Vi kan bli 100 000 invånare, men då behöver vi något nytt som sysselsätter och inspirerar oss, säger den 32-årige hemvändaren som till våren arrangerar tvådagarsfestivalen ”Impact fest”.

Joel Baudin, 32, har återvänt till hemstaden Örnsköldsvik efter arbetsår i Umeå och Sundsvall. I dag distansjobbar han som systemutvecklare på startup-företaget Karma, vars app låter användare att i mataffärer och restauranger till rabatterat pris hitta matvaror och rätter med kort utgångsdatum. Enligt Karma har 1,4 miljoner valt att ladda ned appen (i Sverige, Frankrike och England). Totalt landar siffran på 1 200 ton ”räddad” mat som annars skulle ha kasserats. I Örnsköldsvik, meddelar Joel, har cirka 5 000 måltider räddats av kommunens närmare 2 500 användare. 

Att Karma uttalat och på så vis jobbar för att minimera matsvinnet var en stor anledning för Joel att söka sig dit. 
– Jag jobbar där för att känna att min livsgärning är positiv. För att kunna det gäller det att göra smarta val – små saker kan ha stor påverkan. Att jag på Karma exempelvis kan motivera och hjälpa hundratusentals att fokusera på sin miljöpåverkan ger mer värde än vad jag kan åstadkomma individuellt. Min övertygelse är att allting är ett system. Och ett sådant kan man manipulera och förbättra, säger Joel och exemplifierar:
– Jag slutade som skidlärare för barn och började i stället utbilda skidlärare. På ett sätt har jag ju därför hjälpt jättemånga barn att åka skidor. Det handlar om att göra saker på ett lättare sätt. Vi har så kort tid på jorden att göra något bra och i dag är jag extremt driven att göra Höga kusten till något mina barn kan vara stolta över. 
Och det kan Joel vara på god väg att göra. I maj anordnar han som en av tre initiativtagare en så kallad ”impact fest” i Friluftsbyn i Docksta, bland annat tillsammans med Jerry Engström. Ambitionen är att skapa förutsättningar till att startup-företagen ska bli många i Höga kusten.
– Vi vill samla så många inspirerande personer och historier som möjligt och exponera så många som möjligt för dem. Ta exempelvis Erik Ahlström och plogga.se; ”när du ändå är ute och springer – ta med dig skräpet”. Det är ett tydligt exempel på direct impact (direkt påverkan). En fråga kan vara hur vi gör naturen mer tillgänglig. Friluftsliv är en enorm anledning till att bo här, det handlar om livsglädje och folkhälsa och skapar vi det, då är det en impact, förklarar Joel.

Drömmen, berättar han, är att starta ett tech-community i Höga kusten, som drivs av startups.
– Ett community med uppgift att hjälpa entreprenörerna att lyckas. De smarta lösningarna kommer via entreprenörskap. Och startups innebär arbetstillfällen, intäkter till regionen och en anledning för folk att ta sig hit. Att de känner: ”på den här platsen löses problem – här vill jag leva och bo”. Vi vill att så många som möjligt ska bo här eftersom vi älskar ö-vik. Impact fest är en del av den ambitionen, säger Joel Baudin.
impactfest.se finns en mejllista att ansluta sig till för kommande information om datum och hur du anmäler dig.

 

Dela med dig av denna artikel på: