Du är här

2020-11-07 - Övrigt
  • Fr.v. Patrik, Andreas, Birgitta och Eleonor. Foto: Jörgen Jensen
  • Fr.v. Lucas, Lina, Bo och Lena. Foto: Jörgen Jensen

Imorgon är det fars dag

Imorgon är det fars dag i både Finland, Island, Estland och Norge. Och så även i Örnsköldsvik, Sverige. Inför fars dag gick vi ut med penna och block och pratade fäder och föräldraskap med ett gäng personer ute på stan.
Vi på 7an hoppas att ni alla får en mysig dag tillsammans med nära och kära!

Hur mycket har din pappa påverkat dig i ditt eget föräldraskap?
Patrik Hammarberg, Örnsköldsvik
– Han var där. Det är det man ska vara som förälder; närvarande. Inte sitta med telefonen hela tiden, utan i stället spendera tid med barnen. Det är väl det som saknas i samhället, föräldrar tar sig inte tid med sina barn. Jag har en bra barnvagn och är ute och joggar med den ibland, jag pysslar och läser med min dotter Rakel. Jag tar mig den tiden när jag är ledig – jag planerar alltid för att damerna ska följa med (mor och dotter). Mina föräldrar har alltid lyssnat på mig och mina bröder. Vi är sju stycken och de hade tid med alla. Jag har blivit hörd. 

Vad är bäst med att vara pappa?
Andreas Bäckman, Umeå
– Att alltid ha den här (klappar sonen Liam på huvudet). Han går alltid i första hand. Att ha ansvaret att hjälpa honom bli en bra person och stå på egna ben. När det går bra för honom blir man stolt och glad. Jag känner en annan typ av kärlek jag inte känt tidigare, den går inte att jämföra med annat. Det är ett speciellt band. Jag jobbar inom skolan och har alltid haft en känsla av att vilja finnas där för andra, men för Liam är det ännu starkare. Det uppstår många situationer då han behöver min guidning till vad som är rätt och fel. Det är inte så lätt att veta alla gånger. Inte som pappa heller. 

Hur uppvaktar du pappa på fars dag?
Birgitta Ahlqvist, Själevad
– Pappan till min dotter uppvaktade jag redan i somras! Jag googlade på ”fars dag” och fick upp datumet när det inföll – problemet var bara att det var datumet till fars dag i USA, vilket jag inte såg. Så jag bara ­­– ”oj!” ­– och drog i väg och köpte en klocka och en dyr kudde. Jag fick reda på det strax innan, men då hade jag ju redan donat och slagit in presenterna. Så vi firade ändå. Han skrattade bara och sa att ”nu köper du inget i november” – men det har jag redan gjort! Att han firade fars dag två gånger i år kommer han alltid att få höra.

Ditt bästa minne med din pappa?
Eleonor Åkerlund, Gullänget
– När jag var runt 14 och vi åkte till fjälls, bara han och jag. Vi är tre syskon och jag är enda dottern, så kanske var det för att få lite egentid. Jag minns hur vi satt på skotrarna dagarna i ända, bara han och jag. Riktiga långturer. Det är ett jättefint minne, jag kommer alltid komma ihåg att vi tog oss den tiden. När jag tänker tillbaka på det, betyder det mycket: vi hade tid att tänka igenom saker och bara snacka tillsammans. Nu har jag en egen dotter. Det är lätt att vardagen bara rullar på, jag tror det är bra att göra sådana saker med jämna mellanrum, med bara en förälder i taget. Det behöver inte vara en weekendresa.

Hur ska en bra pappa vara?
Lucas Åhlin, Luleå
– Snäll. Han ska inte bli så arg. Jag och pappa brukar spela ”Rocket League” (tv-spel), han är bra men jag är bättre. Jag kommer inte på mer.

Vad betyder din pappa för dig?
Lina Hellgren, Örnsköldsvik
– Allt. Han har gjort så mycket som jag uppskattar och är väldigt stöttande. Som när det var dags för mig att bo själv – han ville bara att jag skulle må bra och hjälpte mig med flytten. Han hjälper mig hela tiden. Det är jätteskönt, man blir trygg. Vi har en jättebra relation och pratar hela tiden, jag känner att jag kan öppna upp mig med det absolut mesta.

Vad förväntar du dig av fars dag?
Bo Mohlin, Bollstabruk
– Du vet, det är alltid snack med kompisar: ”hur är läget i dag” och så. En gång svarade jag: ”Jodu, jag har blivit rik!”. Och de undrade om jag vunnit på Lotto. ”Nä, jag har blivit farfar!”. Det är en rikedom det – barnbarnen. Då blir du nästan lite fjollig, det är bara de som gäller. Jag var på fjälltur i Norge när meddelandet kom att jag fått mitt första barnbarn. Vi hade planerat mer aktiviteter dagen efter, men då sa jag bara – nu ska jag hem! Det var en sådan lycka. Den jobbiga biten från bilen var väldigt lätt att gå tillbaka och nästa dag fick jag lyfta upp barnbarnet för första gången. Helt fantastiskt ­– det går nästan inte att sätta ord på det. Så på fars dag kommer mina två pojkar med sina barn. Då blir det fika och sällskapsspel. Vi har dem nära inpå så vi är lyckligt lottade.

Hur viktig är fars dag?
Lena Söderström, Banafjäl
– Fars dag innebär ett extra tillfälle att få träffas och umgås. Det är det viktigaste, att vara med varandra. I år bjuder jag troligen in min pappa på middag tillsammans med familjen. Barnen brukar göra hemgjorda presenter – som min dotter Ellen, som tidigare gjorde en tavla med en massa streck på. Den hänger i sovrummet. Sånt är det mer hjärta i.

 

Dela med dig av denna artikel på: