Nyheter/Reportage

Hon kan bli årets vårdchef i Sverige

I konkurrens med en chef på Karolinska och en annan på Söder-sjukhuset har enhetschefen vid hemsjukvården i Örnsköldsvik; Annika Forsman, nominerats till årets vårdchef i hela landet.
– Det känns overkligt, men är så klart väldigt hedrande, säger hon.

Diverse branscher, företagskedjor och organisationer delar varje år ut priser till uppskattade medlemmar och medarbetare. Digniteten på utmärkelserna och utnämningarna varierar av naturliga skäl, men i Annika Forsmans fall är det, till följd av den rikstäckande vårdorganisationen, definitivt inget fel på konkurrensen.
 – Runt om i landet finns jättemånga uppskattade ledare och chefer inom vården. Därför känns det, som sagt, lite overkligt att jag är nominerad. Men hur som helst är det jättebra att hemsjukvården blir uppmärksammad, fortsätter Annika Forsman som i grunden är utbildad sjuksköterska.
Enligt de som nominerat henne och juryn är hon en lugn och trygg chef med god förmåga att lyssna till sina medarbetare. 
Annika ser inga hinder utan istället lösningar, hon vågar säga och stå för sina åsikter, är inte rädd för förändringar utan ser dem som en utvecklande utmaning”, lyder det bland annat i motiveringen.
Men som för alla chefer är det en förutsättning att ha skickliga medarbetare i sin närhet för att skapa en väl fungerande verksamhet. Och Annika Forsman, som då och då hoppar in i den dagliga verksamheten för att avlasta, nämner omedelbart sitt nära 30 personer starka team av distriktsköterskor och sjuksköterskor där hälften utgår från Söränget och resten startar från Husum, Björna, Bredbyn, Sund och Bjästa. Hon ser det laget som den främsta anledningen till utmärkelsen.

– Jag har världens bästa medarbetare. Ett jätteduktigt gäng som stöttar varandra och gör sitt yttersta för att hemsjukvården i kommunen ska fungera så bra det bara går. Det är rakt igenom lojala människor som gärna säger vad de tycker för att om möjligt bidra till förbättringar.
Utmärkelsen ”Årets Vårdchef” delas ut av Vårdförbundet till chefer och ledare som genom sitt ledarskap utvecklar vården. Den slutliga vinnaren av 50 000 kronor offentliggörs på en, i coronatider, digital version av Vårdgalan den 6 november.
– Att bara vara nominerad bland tre i hela landet är tillräckligt bra. Det här är en fjäder i hatten för oss inom hemsjukvården i Örnsköldsvik, fortsätter Annika som enligt juryn med sin uthållighet, nyfikenhet och sitt positiva synsätt ger goda effekter på verksamheten. 
Pristagaren ska ha mod att förnya, våga testa gränser, våga göra fel och inte vara rädd för det svåra. Den ska dessutom drivas av en övertygelse och en vilja att utveckla vården tillsammans med andra och har åstadkommit förändring.
Kriterier som uppenbarligen uppfylls av en uppskattad vårdchef i Örnsköldsvik som med sina medarbetare har vårdansvar för närmare 750 patienter. Under de senaste sex åren har hon och medarbetarna format dagens hemsjukvård i kommunen.
– Jag tycker att vi tillsammans, under de förutsättningar som råder, genomfört en rad förändringar till det bättre. 

Annika Forsman

Ålder: 48 år.
Familj: Gift med Roger. Barnen Stina, 21, Samuel, 19, och Fabian, 16.
Bor: I villa i Kroksta.
Aktuell: Enhetschef i Örnsköldsvik som kan bli ”Årets Vårdchef”.

 

Publicerat