Du är här

2020-11-08 - Nyheter/Reportage
  • Gamla pressklipp från ÖGK
  • Foto: Håkan Nordström

Mängder av SM-guld

1906 räknas som ÖGK:s födelseår, även om stans första gymnastikklubb bildades några år tidigare. Hur som helst så är Örnsköldsviks Gymnastikklubb en av kommunens allra äldsta idrottsföreningar – och en mycket framgångsrik sådan.

Fanjunkare Ahlberg ska någon gång vid förra sekelskiftet ha bildat den första gymnastikklubben i Örnsköldsvik, men redan tidigt fick man problem att hitta en lämplig lokal att bedriva verksamheten i så därför låg klubben i träda fram till dess att Samskolan startade 1905, i det som numera är Örnsköldsviks museum och konsthall.
Gymnasternas lokalfråga var därmed löst och 1906 räknas därför som ÖGK:s födelse, med fanjunkare C. L. Cedervall som energisk ledare ända fram till början av 40-talet.
1942 bildades, på gymnastikdirektör Hildegard Skogs initiativ, Örnsköldsviks Kvinnliga Gymnastiktrupp som 1951 ändrade namn till Örnsköldsviks Kvinnliga Gymnastikförening. 1968 slogs de två föreningarna samman och klubben riktade mer och mer in sig på tävlingsverksamhet.
– Som 11-åring gick jag med i Örnsköldsviks Kvinnliga Gymnastikförening, då var det en motionsförening. Efter sammanslagningen och under 70- och 80-talet var vi riktigt stora, vi hade över 2 000 medlemmar innan Friskis & Svettis kom, berättar Kerstin Jonsson, som under många år var klubbens kassör och som till 100-årsjubileumet 2006 gjorde en historisk sammanställning av verksamheten.
Sedan några år tillbaka har Kerstin lämnat sina uppdrag men hon är fortfarande engagerad i klubben.
– Visst händer det att jag hjälper till vid tävlingar, men numera blir det väldigt lite.
Kerstins två döttrar Åsa och Eva blev båda skickliga gymnaster och en lång period av stora framgångar inom Rytmisk Gymnastik inleddes när ledaren Elsa-Maija Houttu kom till klubben från Finland 1981. En framgångssaga som tog fart rejält när VM-gymnasten Tatiana Milchakova från Belarus knöts till klubben 1993.

ÖKG har fostrat många gymnaster som tagit medaljer på SM och i Svenska Cupen, bland andra Eva Jonsson (den äldre och den yngre), Therese Larsson och systrarna Jennifer och Cassandra Pettersson. Systrarna Pettersson har tillsammans hela 78 medaljer på SM, varav 32 guld – en imponerande medaljskörd av RG-gymnaster från en respekt-ingivande gammal idrottsförening i Ö-vik.

Fakta ÖGK

Verksamheter: Rytmisk Gymnastik RG, Truppgymnastik, Parkour och Freerunning, Cheerdance, Barngymnastik, Alla kan gympa
Antal medlemmar: ca 350 (rekordet ligger på 2 058 medlemmar 1982-83)
Ordförande: Liselotte Pettersson
Meriter: Mängder av medaljer i alla valörer på SM och Svenska Cupen inom RG

 

Dela med dig av denna artikel på: