Nyheter/Reportage

Örnsköldsvik blir mentorkommun i jämställdhetsprojekt

Inom projektet Modellkommuner så kommer Örnsköldsviks kommun att bli mentor för Kramfors och Vaxholms kommuner i deras arbete för att utveckla sitt jämställdhetsarbete genom systematiska jämförelser.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, driver projektet som ämnar att få fler kommuner att erbjuda en mer jämställd service genom så kallad benchmarking, det vill säga att deltagare systematiskt jämför arbetssätt med varandra. 2019 deltog Örnsköldsviks kommun i projektet och nu blir Örnsköldsvik mentorkommun åt Kramfors och Vaxholm när de deltar i projektet.

Som mentor så kommer kommunen bland annat att agera bollplank åt Kramfors och Vaxholm och dela med sig av egna erfarenheter och konkret lärande exempel från sina organisationer. Anna-Belle Strömberg, kommunalråd och vice ordförande i Kommunstyrelsen, poängterar dock att Örnsköldsviks kommuns jämställdhetsarbete dock är långt ifrån färdigt.
– Det har varit väldigt lärorikt att kunna jämföra sitt eget arbetssätt med hur de gör i en annan kommun. Nu får vi en ny roll, som bollplank åt Kramfors kommun och Vaxholm kommun. Det betyder förstås inte att vi är klara med vårt jämställdhetsarbete, jag tror vi kan lära oss mycket genom att följa andra kommuners arbete med detta.

Fokus i projektet kommer att ligga på systematiskt lärande, det vill säga att både lära in och lära ut kunskap, metoder och erfarenheter. Lärandet tas tillvara i respektive kommun genom att förbättringsarbeten implementeras, sprids och följs upp på hemmaplan. Deltagare kommer att träffas fem gånger under ett år, och mellan träffarna så genomförs arbetet på hemmaplan med stöd från SKR.

 

Publicerat