Du är här

2020-11-01 - Nyheter/Reportage

”Du måste brinna för det”

Ö-viks kyrkomusiker fick en inspirations-injektion när orgelprofessor Johannes Landgren höll en heldagslektion i Nätra kyrka.
– Kraven är stora på att spela bra, man vill inte slinta på tangenterna till bröllopsmarschen, säger kantor David Wahlén.

Sju förväntansfulla kyrkomusiker samlades förra onsdagen i Nätra kyrka för en utbildningsdag tillsammans med Johannes Landgren, professor i orgel och improvisation vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. 
– Vi jobbar ofta ensamma, det är väldigt bra att få sådana här injektioner, att mötas och både låna och ge idéer, säger David Wahlén från Arnäs-Gideå-Trehörningsjö pastorat. 
Göran Lundberg, Grundsunda församling, håller med. Med ett yrke som måste förmedla trygghet i stora stunder som bröllop eller dop får man inte låta jobbet bli slentrianmässigt. Inte heller när det kommer till den viktiga barnverksamheten; yrkets framtid.
– Orgeln är så förknippad med kyrkan att det nästan kan finnas en beröringsskräck. Därför är det intressant att orgelintresset ökat igen sedan nollintaget avskaffades på utbildningarna i Stockholm och Göteborg, säger Johannes Landgren som själv lyssnat på mycket orgel inom rockmusiken. 
– Hammondorgeln användes faktiskt tidigt inom kyrkan. På en kurs spelade jag upp ”Awaken” av Yes i en jättestor katedral i Schweiz. Rocken kan absolut vara en väg in.
Vad gör en bra organist?
– Du måste brinna för det och kunna vara splittrad som en trummis. Det är mödosamt att bli bra, men belöningen kommer med att det finns så mycket bra musik att spela. Kombinationen med den sociala biten inom yrket är oslagbar. 
Dagen arrangerades av Härnösands stift och Studieförbundet Sensus. 

 

Dela med dig av denna artikel på: