Teater

Världens kvinnor för Världens Barn

Ett av inslagen under årets poesivecka är en föreställning på Thuleteatern signerad Världens kvinnor, kursen på Örnsköldsviks folkhögskola som vänder sig till utlandsfödda kvinnor som kommit till Sverige i vuxen ålder.

– På den här kursen får de träna på det svenska språket och samtidigt jobba med sin personliga utveckling, säger Annelie Vigren, kursansvarig. En del i utbildningen är att interagera med det svenska samhället på olika sätt och den här föreställningen blir som ett skarpt läge att använda svenska språket och att möta människor.
Onsdag 11 november är det dags och det blir två föreställningar, kl. 11.00 och 12.30. För att undvika trängsel på Thuleteatern är antalet biljetter begränsat till max 30 per föreställning. Biljetter som finns att köpa via folkhögskolan. Behållningen från föreställningen går till Världens Barns insamling som i år har trygghet som tema.
– Förutom sånger, dikter och berättelser kommer vi att berätta om FN:s globala mål och sälja handgjorda kort och armband, säger Annelie. Var och en har en egen uppgift, att stå på scen men också att ta hand om allt runt omkring.

Föreställningens presentatörer, Tiptiwa och Ifrah, ser båda fram emot att få stå på en scen för första gången.
– Det ska bli jätteroligt men det är också lite stressigt så här innan, säger Tiptiwa. Det känns bra att vi kan samla in pengar till Världens Barn. Jag har övat mycket hemma för att få till svenskan bra.
– Det känns bara bra, jag är inte så nervös, säger Ifrah. Jag vet att jag kan läsa innantill om jag behöver.
När gruppen samlas för att öva på en av sångerna sprider sig snabbt en skön känsla i rummet. Annelie trummar takten på en stol och alla sjunger med i ”Belle mama” som betyder vackra kvinnor. För publiken på Thuleteater väntar en färgstark och glädjefylld konsert med ett viktigt syfte.
– Vi vill som skola belysa vikten av att alla måste dra sitt strå till stacken, säger Annelie. Temat trygghet passar oss väldigt bra eftersom flera av våra kvinnor kommer från länder där det är konflikter och oroligheter. Det här ger dem en möjlighet att få känna att de gör något som är både viktigt och betydelsefullt.

 

Publicerat