Du är här

2020-10-24 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Allt löste sig med workouten

När Dockstas enda gym lade ned behövde träningssugna ortsbor inte misströsta alltför länge. Med hjälp av vad som fanns till hands bjöd Marcus Lindberg in till gruppträning – på sin egen gård.
– Vi bär vattenhinkar och använder gummiband som jag kopplat till svärfars gamla traktor, berättar Marcus vars rådiga påhitt visat sig bli en formidabel succé.

Det behövs inga dyra gym-maskiner för att komma i form. Fråga Marcus Lindberg och deltagarna i cirkelträningen i Docksta. Sedan början av september har de samlats två gånger i veckan för en timme gemensamt träningspass på gårdsplanen till Marcus eget hus, en idé som föddes efter det faktum att ortens enda gym avvecklade sin verksamhet och lämnade motionärerna utan lokal. 
– Jag är väldigt förtjust i Docksta. Det är en ort som växer i tiden, mycket på grund av Friluftsbyn, slalombacken och skolan som bygger ut och andra lokala aktörer. Jag ville göra det här för både mig själv och min by – här bangar vi inte på att prova nya saker, säger Marcus om sitt initiativ.
­– Idén kom på en torsdag och dagen efter åkte jag till Ica i Docksta för att presentera den. De ska ha en klapp på axeln som både ville sponsra och marknadsföra det i butiken. Och på måndag körde vi i gång. Då undrade jag så klart hur många som egentligen skulle komma – tre?
Det kom 23. Passet därefter 27. I dag räknar Marcus in 50 personer som växelvis och oavsett väder dyker upp på utomhusträningarna för att cirkulera runt en bana med flertalet olika övningar. Till dem används de redskap som finns tillgängliga på plats.
– Träning kan vara väldigt lättillgängligt. Jag har gått runt gården och samlat in stenar, från ett kilo upp till femtio, som vi gör olika övningar med. Vi kastar bollar mot garageväggen där vi haft en gammal oljepanna och bär 15-litershinkar med vatten och spolarvätska. Varför spolarvätska? Det var det som fanns i garaget, säger Marcus och skrattar.
En gammal traktor tillhörande Marcus svärfar är också verksam som station. Vid den står Daniel Edman och Elin Persson, i full färd med att ”hugga yxa” med hjälp av fastsatta gummiband i gripen.
– Det här är en jättekul idé, Marcus är en otroligt driven person. Tidigare har jag tränat mycket på egen hand, så det är skoj att köra tillsammans med andra, säger Daniel som denna dag gör sitt första pass. 

Deltidsbrandmannen Per Wiklund har passat på att dyka upp under sin jour och bär en 25 kilo tung slangväska, från Marcus förråd, fram och tillbaka mellan stationerna. 
– Dem är jag van att bära, konstaterar Per. Det är två tunga slangar, var och en 25 meter lång. Kul att Marcus startat det här i Docksta, att jobba som brandman kan vara fysiskt påfrestande. För mig som har diskbråck är hans övningar väldigt bra för ryggen. 
Marcus är nämligen ingen duvunge inom motion och träning utan vet vad han gör. I Örnsköldsvik har han sedan länge varit anställd som personlig tränare på Friskis & Svettis. När 7an frågar om framtiden visar det sig dock att det kapitlet är över.
– Det har varit ett enormt tryck på cirkelträningen här i Docksta, alla verkar vilja fortsätta och kommer trots att det spöregnar. Så jag beslutade faktiskt i går (förra måndagen) att säga upp mig och öppna ett gym här. Mitt träningsintresse är stort och här finns ett behov – att cirkelträningen är så uppskattad blev den utlösande faktorn. Så nu jagar jag lokal i Docksta, säger Marcus vars framtidsplaner ändå innefattar att fortsätta verka runt ö-vik med grupp- och personlig träning. 
Hur beslutet togs emot av de träningsivriga dockstaborna? Med glada miner och rungande applåder. 

 

Dela med dig av denna artikel på: