Nyheter/Reportage

Positiva Sidensjö

Inflyttning, ny- och utbyggnationer, nyanställningar samt många nyfödda och flera graviditeter. Mitt i en pandemi har det under en längre tid blåst många positiva vindar i och runt Sidensjö.
Välkommen till byn med framtidstro.

Alla människor har ett val. Att välja mellan att lägga fokus på det positiva eller det negativa och för invånarna i Sidensjö med omnejd verkar valet vara ganska enkelt just nu. Av fler än en anledning har nämligen invånarna skäl att se ljust på framtiden. Verkligheten skvallrar om ett flertal hemvändare, barn föds i en ganska strid ström, byggprojekt pågår i såväl privat- som offentlig regi och fler än en arbetsgivare i bygden har redan bestämt sig för eller funderar på nyanställningar.
– Som på alla platser pekar det åt olika håll under årens lopp. Nu upplever vi en påtagligt positiv trend och det är vi naturligtvis glada och stolta över, säger Lennart Sundwall, radioprofil och mångårig ortsbo.
Vi besöker Sidensjö en regnig, grå och blåsig vardag. Riktigt ruggigt, men i samband med en rundtur i byn blir känslan en annan. Parallellt med diverse byggprojekt är attityden påtagligt positiv. Alla vi träffar berättar att de tror på en spännande framtid för Sidensjö och en av många frågor vi ställer oss; finns det någon annan bank i glesbygd som bestämt sig för att stanna kvar och till och med bygga ut?
– Då får ni nog leta ordentligt för att hitta ett liknande exempel. Vi är nog ganska ensamma om det, säger Sidensjö Sparkbanks vd Thomas Edblad.
Banken jubilerar och firar sina 120 år bland annat med en utbyggnad på cirka 150 kvadratmeter.
– Vi hoppas på ett positivt besked kring bygglovet och det känns roligt att forma en framtid genom att inte välja att simma med strömmen. Jag tror att bankens framtid är större än dess 120-åriga historia, fortsätter Thomas Edblad.

Sidensjö har, som alla byar i glesbygd, ett flertal utmaningar. Men inställningen är positiv och tron på framtiden påtaglig, vilket inte minst Kristina Söderlind, lärare i Sidensjöskolans årskurs 6, skriver under på:
– Under en längre tid har vi brottats med angenäma bekymmer med anledning av att vi har många elever. Vi är trångbodda och får bland annat ha hemkunskap och syslöjd i samma klassrum. Men tillsammans hittar vi bra lösningar.
Färsk statistik vittnar om att kommunens största tillväxt, sett till invånarantalet, för närvarande sker i Nätradalen och det finns ett flertal yngre par som valt att flytta in.
Ett är Amanda Moberg och Oskar Lindmark som nyligen flyttat in i en villa mitt i byn.
– Vi har en liten son på nio månader och jag är själv uppvuxen i området. Det känns bra att kunna ge honom liknande förutsättningar, säger Amanda.
Innan vi sätter oss i bilen för att ratta mot centrala Örnsköldsvik hinner vi hälsa på en snabbis på huvudkontoret hos Nätraälven. Det är landets äldsta skogsägarförening med drygt 1100 medlemmar och aktiviteter i Örnsköldsvik, Kramfors, Sollefteå, Nordmaling och Härnösand.
– Det finns inga planer på att lämna Sidensjö. För oss är det självklart att ha kontoret där vi verkar, det vill  säga nära skogen, säger köpledaren Victor Carlson. 

 

Publicerat