Du är här

2020-10-24 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Kylare brygger öl från Docksta

Premiären dröjer ett tag till men i Skule Bryggeri jäser det redan för fullt.
– Jag testar olika smaker, man ska inte skynda för då blir det inte bra, säger Tyrone Kylare som snart hoppas få sälja sina första öl.

Det som började med ett gediget ölintresse och hemmabryggning har utvecklats till vad Tyrone Kylare, 40, planerar ska bli ett stadigt heltidsjobb. 
– Jag har alltid tyckt om öl och testat nya smaker sedan tonåren, säger Tyrone. Ipa tyckte jag först bara smakade blommor och kvistar, men jag lärde mig fort och köpte ett bryggkit på fem liter för att experimentera i köket med egna recept.
Fem liter blev snabbt 20. I dag är det ännu större pjäser, bland annat ett par jästankar på vardera 240 liter, som hittas hos Tyrone och i hans nystartade Skule Bryggeri i Docksta. 
– Jag tackade nej till en heltidsanställning för att satsa på det här i stället. Jag har alltid velat göra något eget och att brygga öl är så jädra roligt. Att få jobba med det man verkligen tycker är kul är fantastiskt; att hitta på egna recept, experimentera och smaka av ­– man blir glad när det är måndag och får gå upp och jobba. 

En tidigare snickeriverkstad på Kartong-vägen har efter omfattande renovering förvandlats till en för ändamålet livsmedelsduglig lokal. 
– Jag fick öppna taket och brandisolera vilket tog lång tid. Ventilationen är också helt ny, berättar Tyrone som förutom till Systembolaget hoppas kunna leverera sina första produkter till lokala företagare i både Docksta, Härnösand och Örnsköldsvik innan årsskiftet.
Då är det till största del tre klassiker som kommer erbjudas: lager, ipa och belgisk blond. 
– Folk har så olika smaker så jag gör det som tilltalar mig. Suröl och veteöl avvaktar jag med, lättdruckna öl tycker jag är på väg tillbaka. Sedan gör jag nog specialöl till julaftnar och kanske någon riktigt stark Imperial Ipa. 
Vad har du själv för favoritöl?
– Det låter klyschigt, men jag har faktiskt gjort en egen öl som är min nya favorit. Den belgiska blonden är väldigt smakrik, lätt fruktig utan att det tar över och lättdrucken trots sina 6,8 procent. Jag är väldigt nöjd över den.
När ölrecepten är klara återstår att döpa de olika sorterna – och då blir det lokalt så det förslår.
– Slåttdals ale är ett av arbetsnamnen, jag ska ut nu för att ta några kort i Slåttdalsskrevan och några andra sevärdheter häromkring, säger Tyrone Kylare som håller tummarna att hans satsning slår så pass väl ut att han inom en snar framtid ska kunna anställa personal.

 

Dela med dig av denna artikel på: