Övrigt

Ö-viks kranvatten tävlar i Umeå

Under morgondagen så tävlar ö-vik med fem andra kommuner om vem som har det godaste kranvattnet. Då är det nämligen regionfinal i Umeå i Kranvattentävlingen.

Med vatten tappat vid Friskis & Svettis så åker två representanter under morgondagen till Umeå där Örnsköldsviks kranvatten kommer att tävla tillsammans med Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå, Umeå och Vindeln om vilken kommun som har det bästa och godaste kranvattnet. Kranvattentävlingen har tidigare anordnats 1997, 2005, 2010 och 2015. Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva, tror att Örnsköldsvik har goda chanser att vinna.
– Vi har ett erkänt gott vatten i vår kommun som fått fina hedersomnämnanden vid de två senaste kranvattentävlingarna. Så vi har goda chanser.

Temat för årets tävling är Kranmärkt, en hållbarhetsmärkning för verksamheter som aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. Då det går åt 300 gånger mer energi att producera flaskvatten, och flaskvattnet dessutom är 250 gånger dyrare jämfört med kranvatten, så vill man med Kranmärkt uppmana verksamheter till att tänka om kring det vatten man dricker.
– Det är såklart roligt om vi vinner, men framförallt är tävlingen ett sätt att uppmärksamma vårt viktigaste livsmedel som vi ofta tar för givet. Det är en fantastisk naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen. Dessutom är det gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis, säger Lars Westberg.

Just temat Kranmärkt är anledningen till att vattnet i år tappas hos Friskis & Svettis, då Friskis & Svettis är en av de Kranmärkta verksamheter som vi har i kommunen.
– Förpackat vatten innebär onödiga transporter och onödigt avfall. Så när jag såg en artikel i Tidningen 7 om ett företag som hade kranmärkt sig var det ett självklart val att kranmärka vår anläggning, säger Lisa Holmgren som är hemsideansvarig på Friskis & Svettis. Vi har så gott vatten här i Örnsköldsvik och idag är det ingen som efterfrågar flaskvatten hos oss.

Totalt deltar 104 kommuner i tävlingen i år. Den kommun som vinner regionfinalen i Umeå går sedan vidare till att tävla i riksfinalen som hålls i Stockholm den 18 november. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten.

 

Publicerat