Du är här

2020-10-07 - Skola & utbildning
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Kan bli årets transportskola

Priset ”Årets Transportskola” hyllar skolor med hög kvalitet och nytänkande. Örnsköldsvik är en av åtta bland 87 i hela landet som kan vinna priset.
– Det är en jättebra skola där vi trivs. Jag tycker att vi har goda chanser att vinna, säger eleven Liv Ängerud.

Det är Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd som står bakom utmärkelsen.
– Att tilldelas priset är förstås mycket prestigefyllt, men bara att ta sig till final är ett gott tecken på att en skola är mycket bra, säger Lasse Holm, projektledare på TYA.
Med priset vill organisationen uppmuntra utbildningarna att öka kompetensen hos blivande lastbilsförare.
– De skolor som får utmärkelsen är förebilder när det gäller att utveckla unga människor till att bli anställningsbara, säkra och välutbildade inom yrket, fortsätter Lasse Holm.

På Örnsköldsviks gymnasium studerar eleverna i årskurs ett tillsammans med dem som valt fordonsteknik på Parkskolan och i årskurs två och tre bedrivs den största delen av utbildningen vid enheten på Brogatan. Bland 37 elever är 14 tjejer och för i princip alla väntar en anställning efter studierna och godkända prov.
– Vi har inga som helst bekymmer med att fylla platserna. Det är snarare så att vi tvingas säga nej till ansökningar, säger rektorn Marie Edin.
På frågan varför skolan nominerats svarar läraren Jens Persson:
– Av naturliga skäl har många av våra elever mer praktiska färdigheter, men samtidigt kräver utbildningen mycket teori eftersom det hör ihop med många lagar och förordningar. Jag tror att en av anledningarna till vår nominering är att vi lyfter in mjuka värden i utbildningen. Det här är ju ett serviceyrke.

Utmärkelsen ”Årets Transportskola” delas ut till Anders Jonzons minne. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Vinnaren presenteras på den digitala konferensen Transportkompetens imorgon den 8 oktober.

Finalisterna:
Elof Lindälvs Gymnasium, Kungsbacka, Jämtlands Gymnasium, Östersund, Tegelbruksskolan, Klippan, Oscarsgymnasiet, Oskarshamn, Sollefteå Gymnasium, Sollefteå, Stockholms Transport-och Fordonstekniska gymnasium, Stockholm, Vreta Utbildningscenter, Vreta Kloster, Örnsköldsviks Gymnasium, Örnsköldsvik.

Tidigare vinnare:
2019 - Tegelbruksskolan, Klippan 
2018 - Björknäsgymnasiet, Boden 
2017 - Vreta Utbildningscenter, Vreta Kloster
2016 - Jämtlands Gymnasium, Östersund 
2015 - Viskastrandsgymnasiet, Borås

Dela med dig av denna artikel på: