Du är här

2020-10-06 - Näringsliv

Ökat antal nya företag

Enligt ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt så har antalet nya företag i år ökat.

Trots att den rådande pandemin har drabbat både små och stora företag och lett till bland annat varsel så har antalet nya företag i länet i år ökat med 2 procent under perioden juli – september. För riket i stort har antalet ökat med 12 procent jämfört med samma period under 2019. 

Totalt registrerades det 241 företag i Västernorrland i år jämfört med 236 i fjol. I riket i stort registrerades det 16 040 nya företag under perioden juli – september. Totalt i år har det registrerats runt 53 000 nya företag, en ökning med 9 procent jämfört med i fjol.
– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, så Sverige behöver hela tiden fyllas på med nya företag för att klara sysselsättning och välfärd. Att fler väljer att starta eget är viktigt för att motverka den höga arbetslöshet som coronakrisen har fört med sig, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

I statistiken räknas de vanligaste företagsformerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

 

Dela med dig av denna artikel på: