Du är här

2020-10-02 - Modo Hockey

Sannolikheten att Modo vinner serien

Om man slår ihop oddsen från flera spelbolag är det 19,75 procents sannolikhet att vinnaren av den kommande upplagan av Hockeyallsvenskan heter Modo Hockey.
Endast Björklöven och Timrå kommer att göra förhandstipparna mindre förvånade.

Thomas Mäkitalo heter hockeyskribenten som tagit fram data som visar hur stor sannolikhet det är att de olika klubbarna vinner Hockeyallsvenskan inklusive slutspel. Bland annat noterar han att Allsvenskan har betydligt tydligare topplag jämfört med SHL. Där är Luleå favoriter med en sannolikhet på 16,6 procent, vilket är lägre än de tre lagen i den förväntade toppen av Hockeyallsvenskan.
– Det är anmärkningsvärt att vi har tre så pass stora favoriter i Hockeyallsvenskan där tre lag har högre sannolikhet att vinna Hockeyallsvenskan än SHL-favoriten Luleå anses ha att vinna guldet, säger Thomas Mäkitalo och fortsätter:
– Mellan Timrå och Modo är det extremt jämnt där spelbolag tror olika om vilket av lagen som har störst chans att vinna, men räknar man ihop ett snittodds anses Timrå ha något större sannolikhet att vinna serien.
Man slår alltså ihop oddsen från flera olika spelbolag, tar fram snittodds och sedan omvandlar oddset till den procentsats det motsvarar. 
– Spelbolagen som dels har sina experter som sätter oddsen och som sedan justerar efter hur folk spelar brukar ligga väldigt nära verkligheten, vilket vi sett flertalet gånger i allt från fotbollsligor till presidentval. De blir extra kraftfulla när man tar med flera spelbolag för att få ett medelvärde mellan dem, säger Thomas Mäkitalo. 

 

Dela med dig av denna artikel på: