Skola & utbildning

Gymnasiebehörigheten ökar

Andelen niondeklassare som har gymnasiebehörighet ökar med 1,3 procentenheter jämfört med fjolåret, enligt statistik från Skolverket.

Under fjolåret så var det 84,3 procent av alla niondeklassare som gick ut grundskolan som hade behörighet till gymnasieskolans nationella program. I årets mätning så var det 85,6 procent som hade nått gymnasiebehörighet. Både bland pojkar och flickor sågs en ökad behörighet, med en ökning på 1,5 procentenheter (84,3 procent) bland pojkar och 1,1 procentenheter (87 procent) bland flickor. 

I statistiken så ser man att den främsta påverkan på en elevs gymnasiebehörighet är om elevens föräldrar eller målsmän själva har eftergymnasial utbildning. 93 procent av elever med föräldrar som har eftergymnasial utbildning uppnådde kraven för gymnasiebehörighet, jämförbart med 77 procent av elever vars föräldrars högsta utbildning var gymnasiet. 

Statistiken visar hur det ser ut på riksnivå. Tidigare har man även kunnat se kommunal statistik, men sedan den första september redovisas bara statistik från skolan på riksnivå på grund av att Statistikmyndigheten SCB har reviderat sin sekretesspolicy.

 

Publicerat