Näringsliv

Planetvänliga barnkläder

Det verkar ha saknats en secondhandbutik i Örnsköldsvik som endast säljer barnkläder. Det märkte Anna Söderström när hon öppnade Mini och planeten. Under sin första månad har hon enbart mötts av glada tillrop från kunderna.

– Jag har verkligen fått ett fantastiskt mottagande. Tänk dig att stå i en butik där varje kund som kommer in uttrycker glädje över att din typ av butik äntligen finns och att de har saknat den, säger Anna Söderström.
Idén till butiken fick Anna när hon själv fick barn och de så småningom började växa ur sina kläder.
– Jag har både ett miljöintresse och ett intresse för second hand och vet att det kan vara rätt krävande att sälja och att hitta bra begagnade kläder. Det tar en hel del tid och då är det skönt med ett urval av de finaste och fräschaste plaggen, som det blir här i butiken. Jag ser det som att jag löser ett problem åt andra.
Konceptet bygger på kommissionsförsäljning där den som lämnar in kläder och skor får betalt när de sålts. Storlekarna i butiken sträcker sig från 0 till 12 år och där finns även ett urval av leksaker i trä och tyg och tillbehör som till exempel bärselar. Anna ställer några få krav på det som lämnas in.
– Kläderna ska inte vara äldre än fem år och allt ska vara helt och rent. Jag tar gärna emot märkeskläder men här finns även kläder från kedjorna. Det är skicket som är viktigast och visst märker jag att de lite dyrare kläderna har en bättre kvalitet och håller längre.

I sociala medier visar Anna upp nyinkomna kläder och rätt ofta blir de sålda redan där och hämtas sedan i butiken. Många efterfrågar en webbshop och den är på gång.
– Jag vet hur svårt det kan vara att åka in till stan som småbarnsförälder och hur skönt det är att kunna handla hemifrån. Jag får in kläder från märken som inte finns att köpa här eller i närområdet men som nu går att handla lokalt hos mig. Varje plagg här är unikt och som jag ser det har de ett mervärde jämfört med nyproducerade plagg eftersom de inte längre gör något klimatavtryck.
Det har bara gått en månad sedan Anna öppnade butiken men hon tycker sig ana vissa mönster hos kunderna och har redan planer på utveckling.
– Det kommer säkert att ändras men jag ser en stor kategori kunder som är mode- och märkesintresserade och många kunder kommer in för att köpa presenter. När det återvunna plagget blev årets julklapp 2018 var det kanske inte så vanligt att ge bort begagnat men kanske väckte det en tanke.

Butikens läge passar Anna perfekt där den ligger på Storgatan strax ovanför E4 nära till stadens övriga utbud.
– Jag har inte allt och det finns ett bra utbud i övriga butiker, men min förhoppning är att fler väljer secondhandbutikerna i första hand, innan de köper nytt.
Nästa steg förutom webbshopen är att förverkliga drömmen om att öppna butik även i Umeå.
– Jag kommer från Umeå och drömmen är att ha en butik även där, kanske om fem år. Om jag säger det högt kanske det dyker upp rätt tillfälle och en lokal.

 

Publicerat