Övrigt

MC-ambulans på besök i Örnsköldsvik

I Burundi, Afrika, pågår ett projekt med MC-ambulanser som bland annat ska hjälpa gravida kvinnor att snabbt ta sig till förlossningsvård. Nu under veckan så kommer en av dessa ambulanser att visas upp i Örnsköldsvik, med start ikväll i Själevads kyrka.

På grund av Burundis dåliga landsbygdsvägar så är det ofta svårt för gravida kvinnor att ta sig till närmsta sjukhus eller område där de kan få förlossningsvård. För att hjälpa kvinnorna så kom den svenska ideella föreningen Eezer på idén med MC-ambulanser, det vill säga motorcyklar som drar en passagerarvagn som kvinnorna kan åka i. Vagnen är specialtillverkad med särskilt bra stötdämpning som ska se till att kvinnorna snabbt och enkelt kan få skjuts till förlossningsvården på ett sätt som är bra och säkert för Burundis landsbygdsvägar. Genom bland annat stöd från Pingsmissionens utvecklingssamarbete, PMU, så hoppas man att på sikt kunna bygga 50 MC-ambulanser som kan hjälpa till i Burundi.

Nu under veckan, 23-25 september, så kommer en av ambulanserna att visas upp i Örnsköldsvik. Bland annat så kommer det att ges tillfälle att provåka med ambulansen.
– Att få provåka Mc-ambulansen och känna hur det känns ger en helt annan förståelse för hur det här fungerar och hur problematiken ser ut, säger ö-viksbon och läkaren Jörgen Rutegård som är en de som tillsammans med PMU visar upp ambulansen.

Första visningen blir ikväll kl. 18.00 i Själevads kyrka i samband med att Niclas Lundin håller konsert till förmån för Världens barn. Där bjuds allmänheten in för att se och testa ambulansen samt ställa frågor. Därefter sker det träffar både på torsdag och fredag där media, volontärer och medarbetare vid PMU får tillfälle att lära sig mer om ambulansen.

Publicerat