Du är här

2020-09-16 - Övrigt

Lämna in matfettet på Må

Istället för att samla in matfettet och slänga det i soporna så kan du nu lämna in överblivet matfett och matolja på Må återvinningscentral. Fettet och oljan du lämnar in återanvänds till att göra biobränsle.

Varken matfett eller matolja ska spolas ner i avloppet då det kan stelna och orsaka proppar. Istället för att spola ner det så bör du samla ihop det i någon form av behållare, till exempel en petflaska. 

Tidigare så har man som privatperson fått slänga dessa behållare i det gröna sopkärlet, men nu så är det möjligt att lämna in behållarna på Må återvinningscentral för återanvändning. Behållaren du lämnar in ska vara ordentligt stängd och får max innehålla 5 liter matfett/matolja. Mindre mängder olja kan du fortfarande paketera och lägga i det gröna kärlet, och fett från stekpanna kan du torka upp med hushållspapper och slänga i matavfallspåse eller restavfall. 97 procent av det matfett/matolja som du lämnar in på Må blir till biodiesel eller bioolja och resterande gör man oftast stearin av. 

Du kan klicka här för att komma till Mivas hemsida där du kan hitta mer information om hur du hanterar matfettet.

 

Dela med dig av denna artikel på: