Hus & Trädgård

En egen sekelskiftes-dröm

När drömmen om en sekelskiftesvilla tycktes omöjlig att uppfylla förvandlade de i stället en 40-talsvilla till en herrgård i miniatyr. Lina Näsholm och André Hägglund har lagt omsorg på såväl färgval som detaljer när de renoverat sitt hem i Näske.

– Vi kände direkt att det fanns potential i det här huset och att vi skulle kunna forma det som vi ville ha det, säger Lina. Att det blev Näske var en slump, jag hade aldrig varit här tidigare men när vi kom hit till visningen kände jag direkt att det var en mysig plats och André ville bo nära havet.
Paret flyttade in i början av 2018 och startade renoveringen redan första kvällen. Det blev en tid i ett renoveringskaos, samtidigt som Lina var gravid. Efter två års hårt arbete har de förvandlat huset, vars ytskikt nästan bara var i furu, till en villa som andas sekelskifte.
– Jag gillar sekelskiftesstilen med mycket ljus och rymd och för att skapa den har vi varit noggranna med detaljerna och färgvalen.
Väggarna är släta utan skarvar och målade i dova, matta färger. Lite dyrare, förklarar Lina, men efter att ha målat upp färgprover var det ingen tvekan om att det var värt det. Med hjälp av lister av olika slag har väggarna fått paneler och speglar som ger liv och de breda dörrfodren, tak- och golvlisterna har även de valts med omsorg.
– Det är André som gjort allt jobb med snickerierna och det hade jag ingen aning om att han kunde. Oftast är det jag som kommer med idéer som han får genomföra och som tur är har vi varit överens om det mesta, skrattar Lina.

Trägolven har fått komma fram i alla rum efter att ha legat gömda under lager av linoleum. Även här testades olika val av ytskikt för att hitta rätt.
– I hallen till exempel, där golvet dessutom var tjärat, slipade vi först rent och sedan provade vi med hårdvaxolja. Det blev alldeles för gult så det var bara att slipa igen och sedan provade vi att luta golvet men då blev det för grått. Nu är golven såpaskurade och den tonen gillar jag även om det lätt blir fläckar när man har små barn i huset.
Dottern Charlie, snart 1,5 år, har ett favoritrum och det är Andrés musikrum, det som familjen kallar ”blå rummet”. Här är väggarna och även fönstren målade i en dovt mörkblå färg och inredningen går i mörka bruna toner, med tunga möbler och en hög pardörr som leder in till gästrummet innanför. Väggspeglarna är skapade av breda tavellister som målats in och pardörrens krönlist har byggts ihop med taklisten.
– Att ha en pardörr var en av mina drömmar, säger Lina. Den här var ju nästan för hög men det gick ju att lösa. Här i gästrummet byggde André in vanliga Ikea-garderober med distanser så att det ser platsbyggt ut. Det är en sådan där detalj som sätter stilen och som vi även har valt att göra i köket.

Renoveringen är i stort sett klar, så när som på några detaljer här och var. Det har varit några intensiva år som gett en hel del lärdomar.
– Klar blir man nog aldrig och visst återstår en hel del detaljer. Nu blir vi ju en till i familjen i mars och då kommer det finnas ännu färre timmar att ägna åt att renovera. Nästa gång vi gör något sånt här kommer vi att ta det lugnare, göra en del av huset i taget. Vi har nog gått lite för fort fram ibland och då är det lätt att man tar fel beslut och ångrar saker sedan.
Det kan alltså bli en flytt i framtiden?
– Ja, drömmen om det där sekelskifteshuset lever ju fortfarande, skrattar Lina. Men vi trivs jättebra här i Näske med fina grannar och vänner. Blir det ett annat hus kommer vi säkert att göra en hel del annorlunda men vi kommer också ta med oss mycket av det vi gjort här och göra likadant.

 

Publicerat