Nyheter/Reportage

Teknikyrket lockar

Statistiken över andelen kvinnor i teknikbranschen rör sig långsamt i positiv riktning. Möt tre tjejer som tack vare Bosch Rexroths stipendium får möjlighet att prova på yrket redan under studietiden.

I mer än tjugo år har Bosch Rexroth i Mellansel delat ut ett stipendium till en tjej som tar examen från teknikprogrammet på Örnsköldsviks gymnasium. Ett stipendium som, utöver en summa pengar, erbjuder sommarjobb under alla de somrar som stipendiaten studerar och även en möjlighet att göra sitt examensarbete hos företaget.

När Tidningen 7 hälsar på i Mellansel finns tre stipendiater på plats: Johanna Eklund som fick stipendiet 2017 och för tredje sommaren i rad jobbar på orderavdelningen, Jennifer Eriksson som fick stipendiet 2018 och nu gör sin andra sommar på produktionsplaneringen, och så Hanna Grundström som fick stipendiet 2020 och kommer att erbjudas ett jobb först nästa sommar.

Syftet med stipendiet är att motivera tjejer att läsa teknik på gymnasiet, att läsa vidare och se tekniska yrken som sin framtid.
– Vi vet att mångfald berikar arbetsgrupper och arbetsklimat och att det bidrar till nytänkande och innovativ förmåga, säger Petra Karlström, HR Business partner hos Bosch Rexroth. Av våra anställda är 25 procent kvinnor och vi vill jämna ut den fördelningen men konkurrensen är hård när det kommer till att rekrytera kvinnor.

Enligt Skolverkets statistik är bara två av tio sökande till teknikprogrammet tjejer. För de tre stipendiaterna var valet av gymnasieprogram självklart, även om naturprogrammet också lockade.
– Jag har alltid varit intresserad av problemlösning och vill kunna och veta mycket men samtidigt få jobba praktiskt och då passade teknik bättre, säger Hanna.
– För mig var det ganska likt men natur kändes lite tungt med mycket matte och teori medan teknik kändes mer spännande, säger Johanna.

Studenterna söker inte stipendiet själva utan nomineras av mentorer på skolan som även skickar med en motivering. Tre kriterier ska vara uppfyllda för att en student ska vara aktuell för stipendiet. Hon ska ha visat stort studieintresse och ha goda betyg, vara en god kamrat och ett gott föredöme samt ha visat stort intresse för teknik och tekniska frågor.
– Efter tre veckors jobb tillsammans med den de ska vikariera för tar studenten över ansvaret under semesterperioden. Det finns en otrolig potential och ambition hos de här studenterna och vi ser att tiden här ger mycket tillbaka till dem, säger Petra.

Både Johanna och Jennifer stortrivs med sina uppdrag på företaget och för Johanna har det blivit mer än bara sommarjobb.
– Jag fortsätter på ett vikariat nu eftersom jag kan kombinera jobbet med mina studier, säger Johanna. Det här är en fin arbetsplats med härliga kollegor och även om jag har ett par mils resa till jobbet är det värt att åka varje dag.
– Det är verkligen roligt att komma till jobbet varje morgon, fyller Jennifer i. Det gick fort att sätta sig in i arbetet och det känns att man gör något viktigt för företaget.

Det kan ta tid att ändra statistik men Petra tycker sig se att utvecklingen går framåt. En viktig del i förändringen är att väcka intresset för teknikämnen tidigt, redan i grundskolan.
– Örnsköldsviks kommun arbetar aktivt i den frågan och vi finns med i det arbetet genom besök i skolor och som samarbetspartner till bland annat KomTek, säger Petra. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för mer mångfald och ta vara på den potential som finns. Jag är övertygad om att en jämn könsfördelning i näringslivet är ett steg på vägen till ett hållbart samhälle för oss alla.

 

Publicerat