Nyheter/Reportage

Jubileum i svampskogen

De närmare 50 närvarande personerna är förväntansfulla och lyssnar intresserat.
– All svamp kan man äta, men vissa äter du bara EN gång.
Med en blandning av humor och allvar inleder svampkonsulenten Gunnar Eklöf söndagens jubilerande ”Svamptramp” i Skuleskogens Nationalpark.

En alldeles strålande höstdag ramar in deltagarna i svampkursen som sedan många år lite underfundigt kallas för ”Svamptrampet”.
– Det här är tjugonde året i rad som vi bjuder in våra medlemmar och medlemmarna i IOGT-NTO till en svampkurs med svampexperten Gunnar Eklöf. Vi tycker det är mycket stimulerande att samarbeta med andra föreningar, säger en entusiastisk Carina Käller, ordförande sedan två år i Astma- och Allergiföreningen Svalan i Örnsköldsvik.
– Vi brukar vara runt 30 personer som kommer på den årliga svampdagen men i år har intresset varit mycket större och vi har varit tvungna att begränsa antalet till totalt 50 personer. Förmodligen har det att göra med att vi i år inte kunnat ha så många aktiviteter som vi brukar på grund av Corona, så behovet av att träffas och ha trevligt tillsammans är speciellt stort just nu, fortsätter ordförande Käller.

Gunnar Eklöf, som många förknippar med IOGT-NTO, har sin vana trogen förberett sig för träffen på bästa sätt och framför deltagarna har han dukat upp en utställning med ett 25-tal mer eller mindre vanliga svampar.
– Att få titta och klämma på svampen är ett mycket bra sätt att lära sig hitta nya ätbara svampar, men ta det i ett lugnt tempo. Jag brukar säga att det är som att lära sig ett nytt språk, man lär sig en sak i taget. När det gäller svamp kan man ha målet att lära sig en eller ett par nya ätbara svampar varje säsong, menar Gunnar som också tipsar deltagarna om hur en bra svampkorg ser ut och hur man enkelt kan göra världens bästa svampkniv med hjälp av en tandborste och en hyfsat vass matkniv.

Efter den inledande genomgången är det dags för deltagarna att själva pröva lyckan i svampskogen under några timmar. Samtidigt är det full aktivitet vid grillplatsen i Entré väst, där Björn ”Pölsa” Melbin från Linnéa & Peter tillagar en svamptoast i världsklass som svampplockarna sent ska glömma.
– Svamp är en utmärkt smakbärare vid matlagning, men som jag sa inledningsvis så gäller det att ha koll på vilka du stoppar i kastrullen. Vissa svampar som till exempel Spindelskivlingen, som det finns gott om i våra skogar, är mycket giftig, säger Gunnar Eklöf.

Innan träffen var Gunnar lite orolig över tillgången i skogen. Det har varit för torrt hittills i år men nu hoppas han att den börjar komma fram och visst har den börjat visa sig. Åtminstone är det idel glada miner och något sådär fyllda korgar som återvänder från skogen.
– Framför allt har vi ju fått röra på oss och fått frisk luft, en nog så viktig del i att leta efter svamp. En aktivitet som helt klart bara är positiv för folkhälsan, ja, om man håller sig till de ätbara då, skrattar Gunnar Eklöf och slänger bort några oätliga svampar ur en av deltagarnas korg.

 

Publicerat