Du är här

2020-09-03 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

Grafikstipendiat på Lokomotiv

Galleri Lokomotiv i Kulturfabriken öppnar för utställningar igen, och först ut är 2019 års grafikstipendiat Lisa Holmgren från Göteborg, som visar upp etsningar hon gjort under sin vistelse i Örnsköldsvik.

Örnsköldsvik Kollektiva Konstnärsverkstad, ÖKKV, och Örnsköldsviks kommun utlyser årligen ett grafikstipendium för konstnärer bosatta i Sverige. Stipendiet innebär en månads fri tillgång till grafik-verkstaden och bostad i Kulturfabriken, ett kontantbelopp på 15 000 kronor samt en utställningsperiod i Galleri Lokomotiv.
2019 gick stipendiet till Lisa Holmgren som under augusti arbetat med grafik i verkstan.
– Jag jobbar med koppargrafik, det har jag inte gjort så mycket tidigare så jag passar på nu när jag har den här fantastiska verkstaden alldeles för mig själv. Att få bo här är också optimalt, berättar Lisa, som under tio år var bosatt i Berlin där hon också utbildade sig på Weißensee Kunsthochschule och tog sin master i Fri Konst 2017.
De nygjorda etsningarna hon nu kommer att visa upp i Galleri Lokomotiv, med vernissage på lördag 5 september, beskriver hon som azurblåa vågskvalp och melankoli-dyningar.
– Konsten speglar vad jag ser när jag lyfter blicken och när jag sluter den. Jag arbetade mycket med litografi tidigare, det har varit min specialitet. Jag har även målat en del och gjort skulpturer men nu började jag med etsningar. Det passar mig för att jag gillar att teckna, jag tycker om den här gamla tekniken med de tunna linjerna.
Vistelsen i Örnsköldsvik har varit ypperlig berättar hon.
– Jag trivs jättebra, det är så fint här och jag har flera gånger gått upp till Hörnsjön. Efter vernissagen blir det en stund i Skule-skogen. Jag är jättenöjd med tiden här – jag kanske blir kvar här, säger Lisa och ler.
Utställningen pågår till och med 26 september. 

 

Dela med dig av denna artikel på: