Du är här

2020-09-06 - Motor

Är vändningen här?

Landets bilhandlare ser med försiktig optimism på kommande månader. I juli var nedgången den lägsta sedan coronapandemin slog till, samtidigt som begagnatmarknaden är hetare än vanligt.

Våren och sommaren har varit tuff för landets bilhandlare när det kommer till nyförsäljning av personbilar. Sedan coronapandemin slog till har den ena månadens försäljningsstatistik varit värre än den andra. Men när juli månad summeras finns det vissa ljusglimtar och bilhandlarna ser med försiktig optimism på framtiden – kan försäljningen börja vända?
– Nyregistreringarna av personbilar minskade med fyra procent i juli jämfört med juli förra året. Det är en mindre nedgång i jämförelse med de senaste månaderna 2020. Under andra kvartalet i år minskade registreringarna med 37 procent mot föregående år. Återhämtningen i juli förklaras till stor del av att biltillverkningen kommit i gång i många länder och att man har kunnat leverera bilar och beta av de orderstockar som byggts upp innan coronakrisen slog till, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Begagnatmarknaden har varit hetare än på länge och under juli månad fortsatte ökningen. Totalt såldes strax över 117 000 bilar, vilket är nästan 16 000 fler än samma månad föregående år. Av denna försäljning stod bilhandlarna för drygt hälften av försäljningen, 59 068 fordon, medan privatmarknaden stod för strax över 55 000 begagnade bilar och företag för 2 701 fordon.
– I juli såg vi en ökning med 15,6 procent i försäljningen av begagnade bilar. Marknaden är urstark och vi ser prisnivåer klart högre än innan pandemin. Bristen på både nya bilar och nu även begagnade samt hemester driver prisutvecklingen, säger Johan Browaldh, sales manager Sweden på fordonsauktions-företaget BCA Vehicle remarketing.

 

Dela med dig av denna artikel på: