Du är här

2020-08-27 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto till vänster: Håkan Nordström. Till höger: BYN Collective

Säker design från Ö-vik

Hon inspirerades av att hon hade för stökigt hemma i sitt eget sovrum. Nu visas den vägghängda klädbetjänten 7:00 AM, designad av Victoria Säker, upp på Formex trendutställning i Stockholm. Dessutom har hon antagits till Arctic Design of Sweden, som marknadsför och visar upp högkvalitativ norrländsk design i världen.

– Det är superkul, helt galet roligt! 
Ö-viksdesignern Victoria Säker sprudlar av glädje när hon berättar om intresset för hennes klädbetjänt 7:00 AM som är en av de designprodukter som Arctic Design of Sweden planerade att visa upp på Svenska Institutet i Paris under Paris Design Week i september.
Tyvärr har evenemanget på grund av rådande coronapandemi ställts in, men Victorias klädbetjänt får ändå gott om uppmärksamhet.
– Stylisten Tina Hellberg, som är curator för Formex trendutställning, hörde av sig via Instagram och skrev: ”Du har gjort en cool hängare, får vi visa upp den?”
Formex genomfördes i år på ett annorlunda sätt, dels i digital form men också med en trendutställning i Volvo Studio i Kungsträdgården i Stockholm där ett kurerat urval av produkter visades upp, flera som ännu inte kommit ut på marknaden. Däribland Victorias 7:00 AM.
– Inspirationen till den kom från att jag hade för rörigt i mitt eget sovrum. Klädhögar blir man inte så glad av, det är inte så skönt, fint och lugnt som det ska vara i ett sovrum. Det blir mer harmoniskt om det är städat i sovrummet – det handlar om feng shui.
– Jag kände att jag måste ha en klädbetjänt men hittade ingen jag gillade på marknaden. Jag ville ha något som var lätt, luftigt och mjukt. Så det blev den här – modern design men också med tradition i skandinavisk formgivning.
Victoria har tagit fram sin produkt i projektet eXpression Design, som drivs av High Coast Creative – branschorganisationen för kreativa näringar i Höga Kusten – i samarbete med eXpression Umeå.
En rad olika kreatörer skapar egna produkter och kopplar ihop dessa med lokala företag som kan tillverka dem. I Victorias fall är det Edvardssons i Bredbyn som producerar hennes klädbetjänt i vitlaserad björkplywood.
– Man får mycket bra stöttning i projektet, är man ensam vet man inte hur allt funkar. Det känns otroligt fint att få vara en del av det här projektet, så att man vågar sig på något sånt här, berättar Victoria, som kunde se sin klädbetjänt i Nyhetsmorgon på TV4 förra veckan och som även blivit kontaktad av flera inredningsmagasin.
– Jag vet att den kommer med i Elle Decoration i september, det är verkligen jättespännande just nu.
Nu på fredag lanseras 17 lokalproducerade produkter av designers som ingår i projektet eXpression Design, däribland Victorias 7:00 AM och en bänk av Anna Grundberg, som också finns med på Formex trendutställning. Kanske blir det kommande storsäljare av dessa ö-viksdesigners kreativa produkter. Hur det än går har Victoria ett nytt alster på gång.
– Jag håller på att skissa på en grej, jag tänker mig en produkt som ska vara bra att ha och som ska göra det behagligare i hemmiljön. Det gäller bara att hitta rätt form, allt handlar om feng shui.

Dela med dig av denna artikel på: