Nyheter/Reportage

Operationsköerna betas av

Från och med den första september så ska medarbetare inom vården som omplacerats under coronakrisen att börja återgå till sina ordinare verksamheter. Det innebär bland annat att operationer inom regionen som skjutits upp successivt kommer att börja genomföras igen.

Då det fanns behov av att hushålla på resurser, och att förstärka med personal inom områden som var av stort behov när coronakrisen bröt ut i Sverige, så tog Region Västernorrland i mars beslut om att skjuta upp majoriteten av operationer som inte var akuta eller absolut nödvändiga. Från och med första september så kommer operationerna att återupptas och betas av, och i slutet av september tror man att operationsverksamheterna kommer att vara igång igen som vanligt.
– Olika slags operationer kommer igång succesivt och i slutet av september räknar vi med att det mesta är igång som vanligt på våra tre sjukhus, säger Åsa Mattsson Rumm, länsverksamhetschef kirurg, urolog och öron, näsa, hals, i ett pressmeddelande.

Patienter som fått sina operationer uppskjutna och fått vänta som längst kommer att opereras först. Regionen kommer att kontakta patienter succesivt för att boka tider för operation.
– Nu är det viktigt att beta av de köer som uppstått. De patienter som berörs blir kontaktade av oss, säger sjukhusdirektör Lena Carlsson.

Regionen fortsätter även att uppmana samtliga till att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, dels för att minska smittspridningen men även också dels för att se till att undvika att det blir nya stora utbrott av covid-19 som tar upp vårdens resurser.

 

Publicerat