Nyheter/Reportage

Stabsläget upphör

Från och med idag så upphör Region Västernorrland det stabsläge som inrättades i mars i samband med coronavirusets utbrott i världen. Beslutet har tagits bland annat för att viruset numera anses vara något som är en del av ett normalläge, skriver Regionen i ett pressmeddelande.

Stabsläge är ett extra beredskapsläge inom regionen som aktiveras för att bland annat ge tydligare ledning och samordning. Sedan den 9 mars har Region Västernorrland suttit i stabsläge, men nu har man beslutat att upphäva stabsläget från och med idag.
– Dels ser vi att det stora behovet av sjukhusvård för patienter med covid-19 just nu är över, dels behöver vi framgent hantera coronaviruset som en del av det nya normala. Pandemin pågår, men vi är inte i kris. Det är orsakerna till att vi nu lämnar stabsläget och ordinarie ledning tar över, säger Mikale Saric, chefsläkare och tidigare medicinskt ansvarig och tillförordnad stabschef för RSSL (Regional särskild sjukvårdsledning) som nu har upplösts. 

Arbetsgrupper med speciella funktioner, till exempel materialförsörjningsgruppen och läkemedelsgruppen, som skapats under stabsläget kommer att bestå så länge det finns ett behov inom primär- och specialistvården. Smittspårningsteamet och gruppen för provtagning och vaccination kommer att fortsätta som en del av kvalitet och patientsäkerhet. Även samarbete med nationella, regionala och lokala samarbetsforum fortsätter.

Tillförordnad regiondirektör Anders Sylvan säger även att regionen kommer att ha fortsatt beredskap för att situationen snabbt kan förändras, och att en strategisk grupp kommer att bevaka utvecklingen i både regionen och omvärlden. 
– Skulle något hända som kräver det så är vi beredda att snabbt starta upp vår krisorganisation igen, säger Sylvan och uppmanar allmänheten att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att komma ihåg att faran inte är över.
– Till dig som invånare vill jag säga att det är viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Att regionen inte längre är i stabsläge betyder inte att faran är över. Vi har ett jättejobb att göra för att exempelvis utföra all den vård som skjutits upp på grund av pandemin. Då är det viktigt att det inte blir nya stora utbrott av covid-19. Hjälp oss att göra vårt jobb genom att fortsätta hålla avstånd och inte träffa fler än du behöver.

 

Publicerat