Nyheter/Reportage

Ny organisation för antikropptester

Region Västernorrland bygger upp en ny tillfällig organisation vars uppdrag blir att utföra antikroppstester för covid-19 i hela länet.

Regeringen har beslutat om att den nationella provtagningen för covid-19 ska utökas, och i det arbetet ingår även testningen för antikroppar. För att kunna genomföra regeringens uppdrag så rekryterar nu Region Västernorrland personal till 18 heltidstjänster som ska bemanna sex stationära team i Sundsvall, Ånge, Sollefteå, Härnösand/Kramfors och Örnsköldsvik. Teamen ska finnas på plats inom några månader.

Staten står för kostnaderna som tillkommer under genomförandet av uppdraget. För personal inom omsorg och hälso- och sjukvård, samt för brukare i särskilt boende och inom hemtjänsten som misstänks ha haft covid-19, så kommer testen att vara kostnadsfria. För övriga invånare i länet så erbjuds testen mot en egenavgift på 200 kronor. Innan testning sker så ska en medicinsk bedömning göras via ett formulär som kan göras digitalt. 

Region Västernorrland tror att runt 120 000 personer, cirka hälften av länets invånare, kommer att testa sig. 
– Detta är en frivillig test för alla invånare över 15 år som haft misstänkt covid-19. Det är omöjligt att veta på förhand hur många som blir aktuella att provta, men vi rustar oss för en hög kapacitet, säger Monasofi Wallinder, verksamhetschef för kvalitet och patientsäkerhet, på regionens hemsida.

Klicka här för att komma till Regionens hemsida där du kan läsa mer.

 

Publicerat