Nyheter/Reportage

Arkitektur förenad med natur

Uppskattade och prisbelönta har de blivit, vindskydden som projektet ARKNAT lämnat efter sig i Höga Kusten. Tillsammans utgör de nio fina utflyktsmål för den som vill uppleva unik design mitt i naturen.

Tre år i rad, 2017-2019, genomförde föreningen ARKNAT en arkitekturfestival som resulterade i nio designade vindskydd som nu finns utspridda i Höga Kusten. Idén föddes på kontoret hos Sweco i Örnsköldsvik där projektledaren Martin Björklund och hans kollegor började fundera på varför alla vindskydd ser exakt likadana ut.
– Efter de här tre åren har jag insett att det finns oändligt med variationer för hur ett vindskydd kan se ut, säger Martin. När man ser en plats kommer det först en idé och sedan kommer det 15 arkitektstudenter och plötsligt får man se fem olika idéer.
Vindskydden är alltså designade och byggda av de arkitektstudenter som deltagit vid festivalerna. 13 dagar har de haft på sig, från idé till färdigt vindskydd.
– Det har känts mer som 13 veckor varje gång vi avslutat. Det är en intensiv tid där så mycket händer och så många människor hjälper till. Det är fantastiskt att se vad det går att åstadkomma med rätt enkla medel, stor entusiasm och kärlek till trä och natur. De här tre åren har gett lärdomar som vi kan ta med oss i allt vi gör, i det privata, våra yrken och i samhället. Det slår mig varje gång hur mycket vi är kapabla till när vi är många som ställer upp och hjälps åt.

Tidigare i år uppmärksammades ARKNAT vid Swedish Design Awards där det tilldelades pris i kategorin Årets arkitektur.
– Det kändes stort att få den bekräftelsen från designsveriges experter och att höra att de imponerats av samarbetet vi skapat med framtidens arkitekter och samhällsbyggare, samtidigt som vi bygger åt folket.
Efter tre år i Höga Kusten har nu projektet spridit sig till andra delar i landet. I år skulle festivalen ha genomförts i Skåne men är nu flyttad till 2021.
– Vi har fått förfrågningar från flera regioner men de får vänta. Med ökat intresse för friluftsliv och natur skulle det gå att bygga hur mycket som helst, men nu blir det Skåne till att börja med.
I Sollefteå samarbetar gymnasieskolan med ARKNAT i ett projekt där teknikstudenter gjort skisser och modeller av vindskydd som de presenterat för lokala aktörer. Där finns planer på att byggelever sedan ska göra verklighet av skisserna.

Efter sju år i Örnsköldsvik har Martin med familj flyttat hem till Skåne igen. Tiden i Höga Kusten minns han som fantastisk.
– De åren har satt sina spår i mig när det kommer till friluftsliv, träbyggande och den lagom stora staden med närheten till varandra och lyxen att ha så mycket så nära runt omkring. 
Har du några personliga favoriter bland vindskydden?
– Jag gillar Skogsdunge i Köpmanholmen från första året, det har en symbolik med stammarna och kojan i luften. Även Stranded i Lövvik från förra året, byggt som ett upp och nervänt skeppsvrak. Alla vindskydd är unika och inget är det andra likt. Med The Tree Cube i Körning var det otroligt att vi lyckades fästa den i tallen och de vridna vinklarna utmanar verkligen besökarens sinne. 

Vindskydd ARKNAT:
2017: Forest Cradle (Skuleberget), Over the Edge (Kulberget), Skogsdunge (Hålviken)
2018: The Tree Cube (Körning), Komponerar (Näske), A-Maze-Thing (Åsberget)
2019: Stranded (Lövvik), He (Värnsberget), Off-Centred (Småtjärnarna)

 

 

Publicerat