Du är här

2020-07-30 - Nöje & kultur
  • Helena Byström är initiativtagare till kulturprojektet Blånagla. Foto: Håkan Nordström
  • Lisa Ullén, pianist och kompositör, tilldelades 2018 Sveriges Radio P2s pris Jazzkatten för ”Årets kompositör”. Foto: Helena Byström

”Inge blånagla, oklädd idag”

Kulturprojektet Blånagla fortsätter. I dessa coronatider ställer arrangörerna och kreatörerna bakom projektet inte in – de ställer om, och bjuder in till Blånagla ARTfest i Orrviken, Husum 1-2 augusti.

Blånagla startades i samband med Kulturhuvudstadsåret 2014 och under flera somrar har det intressanta kulturprojektet visats på gamla dansbanan Orrviken i Husum. Med industrihistorien som grund har det bland annat bjudits på dansopera, ljudinstallationer och film.
Projektet drivs av konstnär Helena Byström, koreograf Anna Källblad, kompositör Lisa Ullén och filmare Jenny Vinterqvist. Initiativtagaren Helena Byström har grävt djupt i historien kring pappersmassefabriken i Husum och ställt frågor som: Hur var det att arbeta i en pappersmassefabrik innan moderna verktyg och datastyrda processer tog över, innan det gamla rensats ut? Då smutsen och de hårda arbetsvillkoren fortfarande var en verklighet för de som arbetade där. Vad sa man till varandra i den bullriga miljön? Hur rörde man sig? Vilka ord och uttryck dröjer sig kvar i minnet? Kommer kroppen fortfarande ihåg?

I mötena med fabriksarbetare, som ofta lagt hela sitt yrkesliv vid samma maskin – stolta över vad de bidragit med till samhället – har kreatörerna samlat rörelser som kroppen minns, ord och uttryck som användes, samt berättelser från en annan tid. Ett uttryck som användes var rubriken här ovan: ”Inge blånagla, oklädd idag” – för en riktig arbetare var ”int’ nå’n vekling, han had’ blånagla”.

1-2 augusti arrangeras Blånagla ARTfest i Orrviken och bland annat blir det solokonsert på flygel med Lisa Ullén, uppvuxen i Örnsköldsvik, som 2018 tilldelades Sveriges Radio P2s pris Jazzkatten för ”Årets kompositör”. Lisa gav det året ut ”Sekvenser och Lager” med Motståndsorkestern Volym 1 – på vinyl – och dessutom trippel-cd:n ”Piano Works” för solopiano. Båda utgivningarna fick mycket bra kritik, även internationellt.
Av någon märklig anledning har konsertarrangörer i Örnsköldsvik inte bjudit in Lisa Ullén att spela i sin gamla hemstad.
– Jag har spelat i Luleå, Skellefteå, Umeå, Härnösand och Sundsvall – men inte i Ö-vik, och det skulle jag gärna vilja göra, sa Lisa hösten 2018. 
Nu blir det äntligen dags, i Orrviken.
Annat som publiken får ta del av är solodans av koreografen Anna Källblad, samt filminstallation och ljudinstallation utomhus på olika stationer.
– Vi kör coronaanpassat, man ska kunna hålla avstånd, berättar Helena Byström, som till ARTfest också engagerat konstnären och bloggaren Sven Teglund från Luleå, men uppvuxen i Husum, som 2016 gav ut boken ”ensamheten värst” om sin mamma Siri som bodde hela sitt liv i Husum.
Konstnären och musikern Mats Wikström, även han från Luleå, medverkar också med objekt och skulptur i trä. Genom sin långa erfarenhet av att arbeta med skogens material vill han inspirera alla av konsten att tälja – en syssla som kanske passar extra bra i dessa tider när många ska sitta var för sig och kura.
– Vi försöker veckla ut begreppet ”Blånagla”, vi vill att det här ska bli en plats för konst som på något sätt debatterar och hämtar inspiration från vårt område. Och eftersom vi vill att det hela tiden ska hända något, så att man inte tappar farten, så ställer vi inte in i år – vi ställer om. Dessutom livestreamar vi hela eventet så att man kan uppleva det även om man inte är på plats, säger Helena Byström. 

 

Dela med dig av denna artikel på: