Du är här

2020-07-21 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström

Borta bra men hemma bäst för Linus

Han pratar nästan hellre om barn, hundar och om stugan på Burön än om nordamerikansk proffshockey. En jättetalang och en lyckligt lottad kille som sällan pratar öppet om sina egna sportsliga målsättningar.
– Mitt främsta mål är att bli en bra förebild för mina egna och kanske även andras barn, säger Linus Ullmark.

När den svenska sommaren visar sig från sin allra bästa sida finns det få platser som är bättre. Den uppfattningen delar NHL-målvakten; lugnviksfödde exmodoiten Linus Ullmark, med många andra och när vi träffar honom möter vi en avspänd och harmonisk 27-åring.
NHL-organisationen Buffalo Sabres låg inte på slutspelsplats när Corona-pandemin spreds över världen. Det har inneburit att Linus Ullmark, med familj, har varit hemma i Örnsköldsvik sedan i slutet av mars och kan njuta av en hel sommar i Höga Kusten.
– Det finns så klart en massa frågetecken kring framtiden. Men i det här läget är jag mycket tacksam över att jag sluppit packa och resa i väg för att fortsätta där borta. Jag vill självklart ladda här hemma för en ny NHL-säsong, säger Linus.
Det har gått fem år sedan han lämnade Modo Hockey för spel i världens bästa hockeyliga. Och precis som för många av hans kolleger tar det tid att etablera sig, om det ens är möjligt. Men för Linus Ullmark har det blivit ett snäpp bättre för varje år; tiden i AHL är tillsynes över och före en knäskada i januari och innan den nuvarande NHL-säsongen plötsligt stoppades hade han ett stadigt grepp om förstaspaden i Sabres.
En position han så gärna behåller.
– Visst är det så och det handlar uteslutande om att prestera. Under mina fem år har jag hittills inte lyckats spela till mig ett längre kontrakt, vilket skapar den trygghet som man eftersträvar. Då går det att planera på ett helt annat sätt inte minst kring boendet, säger Linus som för närvande har magasinerat sina ägodelar på andra sidan Atlanten.
– Det går inte att göra på annat sätt eftersom det råder så pass knapp framförhållning. Nu har jag ett utgående kontrakt och vi får helt enkelt se vad som händer till hösten.
Det kan alltså bli en enormt lång försäsong för Linus, som tillsammans med en rad andra exmodoiter drillas av fystränarna Jonas Franzén och Sebastian Wollbrin. Men han klagar definitivt inte och ser på utvecklingen i världen med en stor portion ödmjukhet.
– Det är så mycket som borde kunna vara så oändligt mycket bättre. Men från min horisont tycker jag utvecklingen kring rasism, våld och sexuella övergrepp åtminstone går åt rätt håll. Jag tycker att vi elitidrottare har en skyldighet att visa engagemang och dumheterna som förekom kring exempelvis proffshockeyn i USA och Kanada ser man betydligt mindre av i dag. Det är helt klart ett steg i rätt riktning.
Alla långresor och bortaturnéer, som tillhör vardagen för en NHL-spelare, har blivit tuffare att ta sig igenom sedan han blev pappa. Familjen betyder allt mer för den lugne och trygge ångermanlänningen som inte kallar Buffalo, den näst största staden i delstaten New York, för en storstad.
– Inte om man jämför med andra. Buffalo är ungefär som Göteborg; stort men ändå litet på något vis och med en till två gator i city där allting kretsar. Jag är inte så säker på att jag skulle trivas i en riktig storstad eftersom jag trots allt är en pojkspoling från Lugnvik med 500 invånare.

Det innebär att Linus Ullmark mycket väl kan tänka sig att tillbringa hela sin fortsatta idrottskarriär i Buffalo Sabres. Men det förutsätter att den sportsliga utvecklingen också går åt rätt håll, att många nya i organisationen fattar bra beslut och att det finns viljor och kapacitet för att betydligt oftare vara ett vinnande lag med höga ambitioner.
– Vi trivs bra där borta och Buffalo-borna är trevliga människor. Så jag kan absolut tänka mig att skriva på ett längre kontrakt på mer än fyra år om den chansen skulle dyka upp. 
I unga år var Colorado Avalanche, med Peter Forsberg i spetsen, hans favoritlag så en flytt dit eller åt annat håll är definitivt inte uteslutet. Att blixtsnabbt byta miljö tillhör också vardagen för de allra flesta NHL-spelarna och Linus Ullmark är väl medveten om att det enbart är hans prestationer som avgör hur den närmaste framtiden kommer att se ut.
För pojkspolingen från Lugnvik med ett hockeyhjärta som klappar för Modo.
– Jag såg nästan alla Modos matcher förra säsongen och jag tycker synd om klubben med tanke på hur snöpligt det slutade. De hade något riktigt bra på gång.

Linus Ullmark
Ålder: 27 år.
Klubbar: Lugnviks IF, Modo Hockey, Rochester Americans (AHL), Buffalo Sabres (NHL).
Familj: Gift med Moa, sonen Harry, 2, och hundarna Greven & Baronen.
Bor: I lägenhet i Buffalo, i lägenhet på Dalgatan i Örnsköldsvik och i fritidshus på Burön.
Aktuell: Hemma efter fem säsonger Nordamerika.

 

Dela med dig av denna artikel på: