Du är här

2020-07-02 - Hälsa

Självtest för covid-19

Nu erbjuder regionen möjligheten att beställa självtest för den som misstänker att de drabbats av en covid-19 infektion.

För att kunna beställa självtestet så måste du ha symtom på covid-19, vara minst 15 år gammal och folkbokförd i länet. Självtestet beställer du sedan via 1177.se där du också kan hitta mer information om covid-19 infektionen och instruktioner på hur du tar självtestet. Instruktioner följer även med testet.

Självtestet skickas inte hem direkt utan måste hämtas ut hos ett utlämningsställe via ett ombud som du själv utser. Ombud visar både din och sin egen legitimation när de hämtar testet. Efter att du har gjort testet så lämnas det in till samma utlämningsställe där du hämtade det. Regionen uppger att det är viktigt att testet används och lämnas in inom 90 minuter efter att det har hämtats av ombudet. Testsvar dyker upp i din inkorg på 1177.se efter två arbetsdagar.

Regionen påpekar att testet är ett prov som visar på om du har pågående infektion och är inte ett antikroppstest. Personer som tror att de kan ha varit sjuk i covid-19, eller bara vill ta reda på om de har antikroppar, får därför inte beställa testet. 

Du kan klicka här för att komma till Vårdguiden 1177.se där du kan läsa mer om självtestet.

 

Dela med dig av denna artikel på: