Övrigt

Örnsköldsvik då & nu

Det skiljer 100 år mellan bilderna men i fokus finns ändå samma byggnad. I kvarteret Turkiet 3, på Läroverksgatan, ligger en av Örnsköldsviks vackraste fastigheter.

Snickaren Per Ullberg köpte 20 oktober 1892 tomten Turkiet 3 och med start 1893 byggde han ett stort bostadshus och därtill ett mindre hus alldeles intill. Byggandet fortsatte en bit in på 1894, samma år som Örnsköldsvik fick sina stadsprivilegier. 

1897 köptes fastigheten av grosshandlaren Leon Ödmark, entreprenören som gjorde sig en förmögenhet på bland annat kaffe och som 1916 satsade på kaross-tillverkning till Delaunay-Belleville – världens då finaste bil. Chassit och motorn importerades från Frankrike och här i Örnsköldsvik byggdes karosserna, och lyxbilarna gjordes körklara. Tyvärr satte första världskriget stopp för importen av chassier och karosstillverkningen lades ned.

1911 anlitade Leon Ödmark stockholmsarkitekterna Westholm och Bagger för en omfattande ombyggnad av de två husen. Huvudbyggnaden höjdes med ett våningsplan, fönstren på markplan förseddes med vackra fönsterluckor och två burspråk byggdes på andra våningen. Detaljer som än i dag ger fastigheten dess karaktäristiska utseende. Sedan 1985 är de två husen klassade som kulturbyggnader och i dag inrymmer den stora byggnaden sex lägenheter och den lilla en lägenhet i tre plan.

Österut på den gamla bilden syns Frälsningsarméns hus, som byggdes samma år som Turkiet 3. Huset utsattes för en anlagd brand 1989, dagen före midsommarafton, och totalförstördes. De två husen längst till höger finns fortfarande kvar i dag, liksom huset rakt bakom Frälsningsarmén.

Uppe i skogsbrynet till höger ses Skyttepaviljongen som byggdes 1902 och revs i början av 60-talet. Jämför också Museiparken på de två bilderna, där gångstråken ändrats från snirklande kurvor till raka linjer.

 

Publicerat