Nyheter/Reportage

Kreativitet med Linda och Niclas Lundin

Penseln, duken och färgerna är Lindas verktyg medan Niclas väljer rösten, tonerna och musiken. Deras kreativa uttryck skiljer sig åt men för paret Lundin är kärleken till skapandet påtagligt gemensam.

De är två bekanta ansikten i Örnsköldsviks kulturliv, både för sina många gemensamma engagemang och var och en för sig. Linda med sin konst, som bland annat tagit plats på Norrmejeriers förpackningar, och Niclas som låtskrivare, musiker och lärare hos Musikmakarna.
Att dela kreativiteten som de gör och att utöva den under ett och samma tak, väcker min nyfikenhet. Hur påverkar det inspirationen och hur stöttar de varandra i skaparprocessen?
– Även om vi har helt olika kreativa arenor finns det helt klart fördelar med att leva två kreatörer tillsammans, säger Niclas. Det ger en förståelse för det kreativa behovet hos den andra men också friheten att få göra sin egen grej.
Linda flikar in att hon ser många likheter mellan målandet och låtskrivandet. För Niclas har närheten till Linda som konstnär gjort att han förstår mer av musiken.
– Jag ser på konst på ett annat sätt nu och väntar in vad det är jag ser, säger Niclas. Det kan jag ta in i musiken, att jobba med det som inte syns eller som inte är uppenbart, bygga i flera lager så att texten växer för varje lyssning.
– Jag trivs med att måla i tystnad så det är inte så ofta som vi skapar tillsammans, säger Linda. När vi gör det blir det något helt annat, då målar jag liksom till musiken, i samma takt.
När de blev ett par 2013 hade Linda haft ett uppehåll med målandet efter att ha tappat lusten. Det var Niclas som drog henne tillbaka till ateljén. 
– Han hade förberett med material, tänt ljus och ordnat allt, säger Linda. När jag väl började igen var det verkligen som att öppna en dammlucka. Jag hade många påbörjade tavlor som jag ställt undan och nu blev de färdiga.
Linda har målat sedan barnsben och tanken på konstskolor fanns där tills hon insåg att hon redan gjorde det hon tyckte om. 
– Jag gav kurser tidigare men fick för lite tid till mitt eget målande. När jag pausade kurserna hittade jag andra tekniker och en annan kärlek till skapandet. Sedan dess har jag alltid med mig dukar, några penslar och tre, fyra färger så att jag kan sätta mig var som helst och måla.

För Niclas var 2013 året då han kom tillbaka till Örnsköldsvik efter en tid i Stockholm där han arbetat som låtskrivare på heltid. Under uppväxten spelade han i band och skrev musik och trodde att alla som spelade musik också skrev låtarna själva. 
– Efter flera olika jobb kände jag att jag inte riktigt hittat rätt men 2001 upptäckte jag Musikmakarna som startat i Örnsköldsvik bara ett par år tidigare. Jag hade aldrig reflekterat över att låtskrivandet kunde vara ett jobb. Jag sa upp mig innan jag ens visste om jag kommit in på utbildningen, skrattar Niclas.
Vårt samtal söker sig in i musikbranschen och friheten för låtskrivaren att skapa utifrån eget tycke och smak jämfört med att skapa med sikte på hitlistor. För Niclas är målet att de båda ska gå hand i hand.
– I viss mån kan jag distansera mig från hitmusiken och skriva utifrån andra parametrar än de jag har i mig från låtskrivarjobbet. Det kan nog jämföras med att vara kock och oftare få tillaga det folk vill äta än det du själv tycker om att laga. 
– Det är helt klart roligast att måla helt fritt men jag gillar att få beställningar också, säger Linda. Jag vill ändå kunna känna att slutresultatet har mitt eget uttryck och det händer att jag tackar nej till uppdrag om de inte ryms inom det sätt jag jobbar på, som är mer abstrakt även om det alltid går att se något i tavlorna.
– Det är det som slår mig när jag tittar på Lindas tavlor, säger Niclas. Jag kan först se ett svart streck och en boll som sedan blir en människa. Det finns i mitt skrivande också, att ge föraningar i stället för att beskriva. Då blir lyssnaren inbjuden och delaktig i att pussla ihop låten.

Inspirationen kommer i olika former för Linda och Niclas. Linda vet att hon inte kan sitta och vänta på den.
– När jag börjar måla kommer den men visst hittar jag mycket inspiration när jag reser eller bara är ute och vandrar och upplever. Jag har lärt mig att måla i korta stunder. För mig är pauserna viktiga, att äta och att sova.
Niclas förklarar att han föredrar att inte vara allt för förberedd när han går in i ett låtskrivarsammanhang.
– Tidigare ville jag aldrig vara den som sitter tyst i rummet. Nu vet jag att jag kan lita på att allt finns där och kommer fram när vi börjar. I det vågar jag släppa tyglarna och det är då det blir som bäst. Någon spelar en ackordföljd, någon hittar ett känslominne, en story eller något man sett och så är det i gång. Allt vi samlar på oss i livet är våra byggklossar att använda i det oförberedda.
Samarbetet med andra är en nyckel till skapandet för Niclas. Att vara tre är perfekt och gärna med någon han inte känner.
– Det finns en utmaning i det och där lär vi också känna varandra. Det går inte att låtsas, vi vet varför vi är där och går direkt in i att söka material och idéer. Jag tröttnar aldrig på det, det finns alltid nya tankar, erfarenheter och känslor även om samma teman återkommer.
Linda har ett behov av struktur och tider men har blivit bättre på att måla var och när som helst.
– Jag utmanar mig själv mycket mer nu än tidigare då jag tyckte det var jobbigt om någon såg på när jag målade. Nu har jag alltid med mig en duk, penslar och ett par färger så att jag kan måla var som helst.

Ett helt hus står numera till förfogande för paret Lundins kreativitet. De hyr cykelföretaget Sjöbloms tidigare lokaler på Storgatan i Örnsköldsvik. På nedre plan bygger de om den gamla verkstaden och en trappa upp finns ett enda stort kreativt rum.
– De här lokalerna bär ju sin historia och vi kommer låta Sjöbloms skylt hänga kvar på fasaden, säger Linda. Tanken är att jag ska ha min ateljé och butiken med konstnärsmaterial här uppe och Niclas sin musikstudio nere.
– På sikt vill jag skapa förutsättningar för fler att jobba som låtskrivare här i Örnsköldsvik, säger Niclas. Det är alldeles för många som tänker att det bara är Stockholm som gäller.
Linda nickar och säger att de har tänkt hålla öppet för besök en kväll i veckan.
– Vi vill främja andras kreativitet och här vill vi öppna upp för samtal om kreativitet och konst, säger Linda.
Vi avrundar vårt samtal på nedre plan där doften av smörjmedel fortfarande kan anas, eller är det kanske en doft av kreativitet? Den kommer i så olika former och efter mötet med Linda och Niclas är det helt klart att oavsett vilket uttrycket är finns många fördelar med delad kreativitet.

Gabriella & kreativiteten
Jag blir alltid nyfiken när jag möter kreativa människor som, precis som jag, inte kan låta bli att skapa och som fortsätter i både med- och motgång. Oavsett vilket vårt kreativa uttryck är fascineras jag av drivkraften, var inspirationen kommer från och alla andra mysterier som kreativiteten bär med sig. Under rubriken Gabriella & kreativiteten möter jag intressanta människor i samtal om deras kreativitet.

 

Publicerat