Du är här

2020-07-19 - Sport & Fritid
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Meditativ ståpaddling

”Det är bara att ta brädan under armen och kliva i”, berättar Magnus Lundin när vi bestämmer träff via telefon. Och det är precis vad han gör då vi senare väntar på honom utanför Fjälludden i en stilla motorbåt.

Den lilla gestalten växer sig större med varje paddeltag och snart guppar han bredvid relingen, till synes lika trygg som om han var ombord. Skillnaden är att han står upprätt på en SUP (stand up paddleboard); fritidssysslan och sporten som de senaste 6-7 åren ökat rejält i popularitet bland vattenentusiasterna. Först på västkusten och på senare år längs östsidan – mycket på grund av Magnus hjälp. Med sitt företag Höga Kusten Surf, genom vilket han hyr ut, säljer och håller kurser i vad som på svenska översätts till paddelbräda, är han inne på sjätte säsongen. 
– I år har det varit helt galet, intresset har varit jättestort. Mycket på grund av ett helt fantastiskt juni, säger Magnus som jobbar som it-konsult och även privat befinner sig i vattnet flera gånger i veckan, både med kite, vind- och surfbräda.
Magnus cirkulerar runt båten på stadiga ben. Glider fram när paddeln bara vilar i hans händer för att sedan öka när han efter att ha haft sikte på stranden gör en skarp sväng och jobbar sig tillbaka.
– Det är lättare än vad många tror, alla som kan resa sig upp från huk kan lära sig, oavsett ålder. Kursdeltagare får alltid upplevelsen av att klara av något som faktiskt ser ganska coolt ut.
Förutom att vara coolt, ger ståpaddling också ordentlig motion. Träningsformen är framför allt bra för bålen, men även för vader, lår, rumpa och armar och är inte minst populär bland Vasaloppsåkare. Bara genom att stå upp och hålla balansen aktiveras många muskler. Att utöva yoga på en SUP är inte heller ovanligt.
Men det är när Magnus beskriver en skärgårdstur ståpaddlingen låter som något alldeles extra. 
– Då tar jag en racingbräda som glider tystare och är lite snabbare. Då kan man ta sig långt; jag gör nog en mil på 1,5 timme. Under en sån tur får jag känslan av att åka långfärdsskridskor – tänk dig en spegelblank is som du kan se himlen avspegla sig i, samtidigt som djupet nedanför. Ibland kan du se livet därunder. Plötsligt flyter du bara fram i tomma intet, knappt utan att veta var du befinner dig. Det är väldigt meditativt och en stor frihetskänsla, säger Magnus Lundin.

 

Dela med dig av denna artikel på: