Friluftsliv

Hänförande utsikt

Upplevelsen av att sitta längst ut på klippkanten, på Predikstolen, uppe på Getsvedjeberget är magisk. Det pirrar till i hela kroppen när man låter fötterna dingla fritt över stupkanten – om man vågar.

Getsvedjeberget i Docksta har för de allra flesta varit en okänd plats, men på senare tid har allt fler upptäckt Skulebergets lillebror – denna fantastiska plats med hänförande utsikt över skärgården. Här uppe blickar du ut mot bland annat Ulvöarna, Mjältön, Norrfällsviken och ända ned till Högbonden.
Den mäktiga klippformationen Predikstolen – Höga Kustens motsvarighet till Norges spektakulära ”Trolltunga” – har upptäckts av fler och fler, inte minst sedan före detta skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg lagt ut bilder därifrån på sitt Instagramkonto.
– Vi upptäckte den för några år sedan, vi såg den från Skuleberget och tänkte att den där klippan måste vi kolla närmare på. Det är en fantastisk plats, säger Tero Libell som driver de populära klätterlederna Via Ferrata, som för övrigt haft en rekordstart på säsongen med betydligt fler klättrare än föregående år.
Tidigare har Getsvedjeberget legat ganska otillgängligt men numera finns en naturstig som startar från Skuleberget Havscamping, och även om stigen är helt nyröjd så ser den ut som den funnits där i alla tider. På kort tid har många fötter på ett varsamt sätt trampat upp den 800 meter långa vandringsleden.

Bakom initiativet till leden står entreprenören, konsertarrangören, fastighetsägaren och idésprutan Fredric Wedin. När sommarens alla inplanerade konserter på Naturscen Skuleberget ställdes in och sköts på framtiden så fanns det tid över att göra annat för Fredric – så han skaffade sig ett berg.
– Jag vill att fler ska kunna ta del av den här platsen. Det är förstås inget man kan tjäna några pengar på men jag kommer att försöka uppmana vandrare att om möjligt skänka en liten slant som kommer att gå till att vi kan hålla leden i skick. Vandrare har ju också möjlighet att utnyttja de faciliteter vi har på campingen, säger Fredric som med raska kliv leder oss upp mot toppen av Getsvedjeberget.
De raska stegen övergår snart i ett lugnare tempo, vandringen går nämligen oavbrutet uppför och den ovane skogsvandraren uppmanas att ta det lite lugnt. 
– Här funderar jag på att ordna några bänkar så att man kan ta rast, säger Fredric och visar en härlig utsiktsplats halvvägs upp på berget.
Lite längre upp finns fantastiska klippformationer att upptäcka och när man väl tagit de sista stegen mot toppen så kommer belöningen i en utsikt som är lika imponerande som från Skulebergets kala kalott.

Väl uppe på toppen visar det sig att vi inte är ensamma. Ett födelsedagsfirande sällskap från Sundsvall har hittat upp, liksom ett filmteam som just är på väg att avsluta en inspelning till en välbefinnandeplattform där man med VR-teknik kan ta del av olika ”förundransplatser”.
Huvudperson i filmen är Christina Andersson från Hornön, legitimerad psykolog, yoga-lärare och forskare vid Karolinska Institutet.
– Vi arbetar med platser som ger förundran och skapar stressminskande effekter, det är det senaste inom hjärnforskning, berättar Christina.
– All forskning visar att vi mår bra av att vistas ute i naturen och jag ville få upp fokus hit till Höga Kusten. Just den här klippan på Getsvedjeberget tycker jag är den optimala platsen för förundran.
En tur upp till denna bergstopp, och om man vågar ända ut till stupkanten på Predik-stolen, är verkligen att rekommendera i sommar. Då får man också möjlighet att se utvecklingen av Skulebergets Havscamping där Fredric Wedin lägger den mesta av sin tid nu när konsertsommaren är inställd.
– Tur i oturen med coronapandemin är att vi för första gången kan lägga 100 procent på campingen, säger Fredric som gör sin fjärde sommar som campingägare.
En större parkering och en ny infart har anlagts, och gästhamnen står klar. Sjöboden, som för ett par år sedan såg ut att vara på väg att för gott dyka ned i Norrfjärden är numera i toppskick och har dessutom fått en bastubyggnad som närmaste granne.
– Sjöboden kan användas till mycket, som konferensanläggning till exempel, och på tisdagar i juli blir det jazzkvällar med trummisen Martin Eklöf som kapellmästare.
Ett litet substitut för den uppskjutna konsertsommaren på Naturscen Skuleberget.

 

Publicerat