Samhällsinformation

Fortsatt eldningsförbud i länet

Länsstyrelsen meddelar att det råder fortsatt eldningsförbud i länet, trots de senaste dagarnas regn. Förbudet står kvar då brandrisken i skogarna har bedömts fortfarande vara mycket stor.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda och grilla med fasta bränslen såsom ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar i skog och mark. Med mark menas mark som ligger så nära skog att elden lätt kan spridat dit.

Förbudet gäller för tillfället inte i områden där hus och byggnader ligger intill varandra eller bara skiljs åt av en väg, gata eller parkmark. Det är tillåtet att grilla på din egen trädgårdstomt, på innegårdar och gårdar till flerbostadshus, på kolonilotter, i parker och på vissa campinganläggningar. Använder du egen grill så får den inte sprida glöd eller värme och grillningen måste ske på ett icke brännbart underlag.

Tänk på att all grillning och eldning sker på eget ansvar och att du har en skyldighet att själv kolla upp hurruvida det är tillåtet att elda i ett område eller inte. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor. Den som orsakar brand genom oaktsamhet kan åtalas för allmänfarlig vårdslöshet.

Du kan klicka här för att komma till Länsstyrelsen Västernorrlands hemsida där du kan läsa mer.

 

Publicerat