Du är här

2020-08-06 - Utställning
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Utställning – "Vad händer"

Måleri, keramik och möbelsnickeri. När Anna-Lena och Björn Rosendahl för andra sommaren öppnar upp Galleri Utås fortsätter de i samma spår som tidigare galleristen Margareta Olofsson trampat upp. Det är således välkomponerat, genomtänkt, varierat och mycket vackert.

”Vad händer” – det är titeln på flera av Stockholmskonstnären Humlan Langes målningar, som domineras av människor och händer. 2002 ställde hon ut i Galleri Utås – 18 år senare är hon tillbaka igen, och visst känner galleribesökarna som var här då igen hennes måleri.
– Jag skulle nog säga att jag fortsatt att hålla på med de frågor jag funderade över när jag ställde ut här första gången. Jag tittar mycket på 1500-talskonst och tycker att det är så intressant med alla uttryckssätt, även om jag inte är någon konstvetare. Vi har varit i Kina och även bott ett år i Japan och då intresserade jag mig för integritetsfrågor, hur vi är som individer och vad som finns mellan oss som individer, berättar Humlan, som målar människor men egentligen inte är ute efter att gestalta dem.
– Det jag letar efter är förhållandet mellan dem. Vad är det som utspelar sig mellan dem, och mellan oss? Jag hoppas att man som betraktare ska känna och uppleva något som har med ens egna tankar och upplevelser att göra.
Humlan förekommer själv i sina målningar, liksom hennes partner, konsthantverkaren och möbelsnickaren Karl-Gustav Jönsson. Men det är sannerligen inte ofta som de båda ställer ut tillsammans. Det har hänt en gång tidigare i Halmstad, och en gång i Japan. Tredje gången gillt således i Galleri Utås i sommar.
Kalle, som han signerar sina verk, kommer ursprungligen från Höganäs men har sedan många år sin egen verkstad i Stockholm. Han har varit lärare på Beckmans Designhögskola och även rest runt i landet och jobbat med att bygga utställningar åt Riksutställningar, den statliga förvaltningsmyndighet som lades ned 2017. Numera är han sin egen, och tar även på sig beställningsjobb.

Kalle visar bland annat stolar, likadana i form men i skiftande träslag som lönn, ask, furu och valnöt – och med olika textilier på sittdynan. Olika träslag har olika karaktär, det märks inte minst när träet bearbetas.
– Lönn känns lite seg, lite vresig. Ask är ganska hårt men lätt att jobba med, säger Kalle, som också ställer ut kvadratiska fat i olika träslag och askar i lärkträ, alm och körsbär.
Han berättar hur han sågar träslagen på varierande sätt för att få fram skiftande mönster i årsringarna. Vissa askar har lock där han sågat små ribbor och vänt varannan upp och ned innan de limmats ihop för att få fram effektfulla mönster.
Kalles möbler och andra träföremål samt Humlans måleri kompletteras med keramik av Cecilia Forsberg som driver Humlebäck Ceramics & Fine Furniture i Långed utanför Nordmaling. Den stora merparten av keramiken hon ställer ut är nyproducerad just för den här utställningen, det handlar om vacker brukskeramik, bland annat låga skålar i grupp – hon kallar dem Cylindrar – med flera skålar i olika storlekar i varandra.
I galleriets butiksdel finns som vanligt mycket mer konst och konsthantverk att upptäcka. Bland annat keramik av Eva Göransson och Karin Bengtsson, målningar av Lisen Garsveden och små skulpturer av Evert Lindfors. Här finns också glaskonstverk av Sara Lundqvist, som ingår i glaskonstnärsgruppen BOOM! tillsammans med bland andra Erika Kristofersson Bredberg – ursprungligen från Norrmesunda – som i vintras ställde ut i Galleri Lokomotiv.
Galleri Utås har öppet varje helg 12-16 fram till 16 augusti.

 

Dela med dig av denna artikel på: