Du är här

2020-07-26 - Friluftsliv
Övernattningsstuga. Stuga Kunnådalens kunskapskog. Holmen.

Övernatta i kunskapsskog

För dig som gillar att vandra i skog och mark är sedan vecka 28 en för allmänheten tillgänglig övernattningsstuga i Kunnådalens kunskapsskog; ett område på cirka 2 500 hektar invigt av Holmen i fjol sommar.

Kunnådalen består av en naturskön dalgång på 1,5 mil och från stugan når du som besökare dess 7 kilometer långa vandringsstigar kantad med information om skogar, djur och natur, längs vilka du också kan ta del av kulturhistoriska minnen som huggarkojor, flottning, kvarnrester, myrslåttning och den unika ekorrsmällan.
– Att hitta sådana i träd är ytterst ovanligt, den kan mycket väl vara 100 år gammal, säger Kristofer Wester, naturvårds- och viltspecialist på Holmen.
Stugan har fyra bäddar, mat/vardagsrum och kök (tills vidare hänvisas besökare till att använda egen gasol- och köksutrustning). 
– Den har blivit jättefin efter att vi restaurerat och målat och fixat vedskjul. På sikt lägger vi ut en båt för de som vill fiska, berättar Kristofer.
Kunnådalens kunskapsskog, sju mil väster om Örnsköldsvik och vars syfte är att samla in och sprida kunskap om skogen, har temat vildmark och kulturhistoria samt hållbart skogsbruk. Här genomför Holmen egna projekt för att lära sig mer om de ekologiska effekterna av bränning och luckhuggning; metoder som inom skogsnäringen används för praktiskt restaureringsarbete. Minst 50 procent av varje kunskapsskog är avsatt för naturvårdsmål, resten är produktionsskog. 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: