Du är här

2020-06-27 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Potatisentreprenören

Allt började med en traktor, det som slutade med egen potatisodling. Fjolåret blev en lärorik första säsong och nu har årets potatisar kommit i backen. Möt potatishandlare Simon Örestig.

I en sluttning i Östansjö ligger gården som är hemma för Simon Örestig. Här växte han upp i jordbruksmiljö med en dröm om att äga och köra traktor. 18 år ung och med ett år kvar på gymnasiets teknikprogram driver han Pärbackens Entreprenad vid sidan av studierna.
– Jag köpte min traktor för tre år sedan och när jag hade renoverat den ville jag att den skulle användas men visste inte till vad. Potatis verkade enkelt, jag har ju varit med och satt potatis så länge jag kan minnas här hemma.
Med mycket hjälp och rådgivning från Ulf Nyström, känd potatisodlare i Sidensjö, satte Simon i gång med förberedelserna under 2018.
– Det krävs mycket kunskap och arbete för att få ett bra resultat. Jag lär mig hela tiden och kör på, sedan får jag analysera allting och ta till mig lärdomarna. 

Förra året skördade Simon tre ton potatis. En tredjedel av vad som skulle kunna vara maximalt på åkern med en yta på 70x40 meter.
– Jag vill gå den naturliga vägen i min odling. Eftersom jag gör allting själv med traktorn och hjälp av vänner och familj, utan besprutning och konstgödsel, är det svårare att skapa perfekta förutsättningar för stor skörd.
Årets sättpotatis kom i jorden efter harvning och kalkning eftersom det gick att ana en kalciumbrist i fjolårets skörd. Under sommaren är jämn vattning avgörande och han kupar ungefär varannan vecka. Hösten ägnas åt att plöja och gödsla och vintertid är det packning och försäljning som gäller. Just nu är lagret inträngt i garaget på gården men inför nästa säsong har Simon klart med en bättre lokal.
– Jag packar i påsar om tre kilo och säljer via sociala medier där jag finns på Facebook och Instagram, men jag har även sålt vid NBC:s loppis i Gottne. Folk hör av sig och kommer hit för att köpa.

Simons traktor, en Volvo BM 400 -64, är en viktig kugge i verksamheten och har fått en omsorgsfull renovering.
– Jag tog isär den helt och plockade ur motorn. En mekaniker hjälpte mig och lät mig vara med och hjälpa till så jag lärde mig jättemycket. Jag använder traktorn så mycket jag kan, att köra den är det jag tycker är roligast.
Utrustningen som sättaren, upptagaren och kuparen har han hittat genom att annonsera. Ofta är det den äldre generationen som hör av sig.
­– De har själva odlat potatis en gång och tycker det är bra att en ung person som jag vill göra det. Det blir alltid trevliga samtal och jag gillar att höra dem berätta hur de gjorde på sin tid.
Huruvida potatisen blir Simons framtid återstår att se, just nu är det en hobby.
– Det finns så mycket som surrar i huvudet och just nu vet jag inte alls vad jag vill göra efter gymnasiet men jag ser inte potatisen som en heltidssyssla.
En given sista fråga till potatishandlaren är hur han helst äter sin potatis? 
– Min favorit är palt men potatismos är också gott. Det går ju att variera potatisen hur mycket som helst så det är verkligen riktigt bra mat!

 

Dela med dig av denna artikel på: