Du är här

2020-06-24 - Samhällsinformation
Foto: Mats Forsgren

Bevattningsförbud i kommunen

Från och med idag klockan 08.00 råder det bevattningsförbud för alla med kommunalt vatten i hela Örnsköldsviks kommun. Förbudet beror på långa perioder med varmt och torrt väder och att många förbrukar mer vatten än normalt just nu vilket lett till att vattenverken ligger nära maxkapacitet.

Bevattningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att vattna gräsmattor, blommor eller grönsaksland i trädgården med spridare eller vattenslang, och det är inte heller tillåtet att fylla pool, spa eller bassäng eller byta vatten i dessa med kommunalt vatten. Det är inte heller tillåtet att tvätta bilen. Vatten bör endast användas till personlig hygien, mat och dryck. 
– Vattenförbrukningen är riktigt stor just nu och vattenverken får jobba hårt för att producera dricksvattnet. Några vattenverk är nära sin tekniska kapacitet, säger Kent Westerlund, va-chef på Miva, i ett pressmeddelande.
– Om vi inte vidtar några åtgärder, och den höga förbrukningen till följd av den extrema värmen och torkan fortsätter, finns en risk att vattenverken inte hinner producera tillräckligt med dricksvatten.

Förbudet gäller tillsvidare. Den som har egen brunn ansvarar själv för sin vattenförsörjning och förbrukning. Du kan klicka här för att komma till Mivas hemsida där du kan få flera goda råd och tips vad du kan göra för att spara på vattnet.

 

Dela med dig av denna artikel på: