Du är här

2020-06-18 - Nyheter/Reportage

200 000 kronor ska hjälpa isolerade äldre

Regeringen tillsätter 30 miljoner kronor till landets kommuner för insatser som ska motverka konsekvenser av isolering för äldre under coronakrisen. Örnsköldsviks kommuns del av kakan blir 203 490 kronor, skriver Svt.

Förutom att de ligger i risk att drabbas fysiskt av coronasmitta så är det många äldre som också riskerar att må dåligt psykiskt på grund av den isolering som de drabbas av under skuggan av pandemin. Därför har regeringen tillsatt medel som ska hjälpa kommunerna att minska och hitta lösningar på de konsekvenser som isoleringen kan ha på de äldres välbefinnande.

Totalt betalas det ut 869 914 kronor till Västernorrlands kommuner. Hur medlen kommer att användas är upp till respektive kommun att bestämma, men som exempel på satsningar som medlen kan användas till nämns införskaffning av digital utrustning, anställning av extra medarbetare och inrättande av skyddande besöksrum.

Sedan tidigare har Örnsköldsviks kommun börjat införa områden på samtliga av sina äldreboenden där man placerar plexiglasskärmar som låter äldre träffa sina anhöriga med minimal smittorisk. Kommunen har även en äldre- och anhörigkonsulent som erbjuder stödjande samtal för både äldre och anhöriga. 

Källa: Svt.se

 

Dela med dig av denna artikel på: