Nyheter/Reportage

Förhoppning om lycka till sjöss

Det snackas om att det blir en het sommar och det köps båtar och vattenskotrar som aldrig förr. Med det följer också riskerna för allvarliga olyckor.
– Om vi tänker oss för innan vi ger oss i väg kommer det att gå bra, säger Peter Johansson på Kustbevakningen i Örnsköldsvik.

Corona-pandemin har under våren krossat många familjers förhoppningar om fjällresor och utlandsvistelser. Den besvikelsen har bland annat bidragit till att relativt många i stället hoppas på en härlig sommar och har av den anledningen köpt en båt eller en vattenskoter.
– Det är roligt att folk vill semestra på hemmaplan och inte minst i vår fantastiska skärgård. Men många nya båt- och vattenskoterägare ökar så klart risken för incidenter till sjöss. Därför är vi inställda på att det kan bli många utryckningar den här sommaren, säger Ulf Holmberg, ansvarig för Sjöräddningssällskapets station i Örnsköldsvik.

Tillsammans med räddningstjänst, polis, kustbevakning, sjö- och flygräddningscentral samt SOS Alarm har Sjöräddningssällskapet två träffar per år för att utbyta tankar och erfarenheter. De är överens om att det finns en ökad risk för olyckor och passar därför på att komma med goda råd inför utflykterna till sjöss.
– Att ta ett förarbevis på distans eller via ett studieförbund är ett utmärkt sätt att få grundläggande kunskaper. Det ger en trygghet både till kaptenen och till övrig besättning, säger Peter Johansson.
Med tanke på Höga Kustens djupa vatten är en lång ankarlina att föredra. Inte minst för att undvika att driva upp på steniga klippor vid motorstopp i grov sjö. En laddad och vattenskyddad mobiltelefon är också något som alla bör ha med sig för att snabbt kalla på hjälp om det behövs.
Något som kan göra den ovana båtföraren osäker är sjömärken som används som navigeringshjälp vid grund och i farleder. Viktigt är att respektera fartbegränsningarna samt att känna till i vilken riktning farleden går. Farledens riktning finns markerad på sjökortet. Huvudregeln är att om man går i farleden mot en hamn så finns det gröna farledsmärken på styrbords (höger) sida.
Sara Andersson arbetar till vardags inom restaurangbranschen och är en av närmare 25 frivilliga sjöräddare i Örnsköldsvik. 
– Det känns jättebra och mycket meningsfullt när vi lyckas rädda nödställda. Vi är ett härligt gäng som fått en bra utbildning och vi har väldigt roligt tillsammans, säger hon.

För några hundralappar per år är du medlem i Sjöräddningssällskapet och bidrar till att liv räddas till sjöss. Men du får också kostnadsfri hjälp redan innan läget blir akut. 
För alla som ser fram emot en fantastisk båtsommar i Höga Kusten är det inget annat än att varmt rekommendera.

10 sjövettsregler:

  1. Se till att båten är sjöduglig och att god ordning råder ombord.
  2. Ha alltid nödvändig säkerhetsutrustning med ombord. Flytväst åt envar ombord och den ska vara på.
  3. Ge dig inte ut på större vatten än båten är lämpad för.
  4. Tala alltid om ditt färdmål och studera noga färdvägen. Om du ändrar ditt färdmål – meddela hem.
  5. Det är din plikt att känna till de regler som gäller på sjön. Alkohol och båtliv hör inte ihop.
  6. Överlasta inte båten och sitt i båten.
  7. Håll alltid god utkik. Var försiktig med farten.
  8. Lyssna på väderleksutsikterna. Är de dåliga – stanna hemma. Är du redan till sjöss – sök lä i närmaste hamn.
  9. Om båten kantrar men flyter – stanna kvar vid den. Du är säkrare där än om du simmar mot land.
  10. Skräpa inte ner – varken på land eller i vattnet. Tag med skräpet hem eller lämna det vid uppsamlingsplats.

Tre bra appar:

  • Kustväder SSRS – välj Skagsudde.
  • 112 – kopplar till SOS och ger din position.
  • Eniro Till Sjöss – planera din båtresa. 

 

Publicerat