Du är här

2020-06-14 - Näringsliv
Foto: Håkan Nordström

”Vi ska fortsätta växa”

När finska Kiilto OY, som ingår i storkoncernen Kiilto Family, 2018 förvärvade TM Progress fanns det nog många som oroade sig över framtiden för det ö-viksbaserade företaget. Men försäljningen visade sig i stället innebära utveckling här i Örnsköldsvik.

– Vi fick gasa på och fortsätta växa, säger en mycket glad Johan Engwall, som i samband med ägarskiftet blev ny vd för TM Progress.
– Med tanke på hur vi vuxit de senaste åren kändes det som ett perfekt läge att få en stark industriell ägare. 
Kiilto OY ett familjeägt företag som grundades redan 1919 och nu har verksamhet i ett tiotal länder. Företaget har flera verksamhetsområden och bland annat utvecklar, tillverkar och marknadsför de lim, spackel, fogmassa och andra relaterade produkter. Det finns därmed kopplingar till TM Progress som sedan 1974 (då TM Kemi) sysslat med golvavjämningsprodukter. Med egen fabrik i Hallstahammar och tio pumpbilar på fältet har man hela Sverige som arbetsfält, men huvudkontoret är kvar i Örnsköldsvik.
– Vi är lokalt förankrade här och vi fortsätter att rekrytera, berättar Johan.
Ägarbytet innebär också att Kiiltos svenska försäljningsbolag med 15 anställda slås ihop med TM Progress, som i dagsläget har 34 anställda. En sammanslagning som till stor del koncentrerats till Örnsköldsvik.
– Det känns otroligt hedersamt och spännande att vi fått uppdraget, men vi är också ödmjuka inför att det innebär stora utmaningar. Våra verksamheter är ganska olika, nu ska de vävas ihop, säger försäljningschef Helena Lundström, som glatt konstaterar att redovisningsfunktionen i det nya bolaget hamnar i Örnsköldsvik – tidigare hade Kiilto AB den verksamheten outsourcad.
Förutom att det nya gemensamma bolaget rekryterar och stärker upp på några viktiga poster görs också investeringar i Gålnäs industriområde, bland annat med en utbyggnad av produktionsanläggningen. Detta trots att nya ägarna Kiilto har en stor produktionsanläggning i Finland.
– I stället för att tänka geografiskt fokuserar man på den kunskap och erfarenhet vi har här. Det finns också större möjligheter att behålla kompetens här i Örnsköldsvik än i exempelvis Stockholm, förklarar Johan och berättar att Kiilto är ett företag som planerar oerhört långsiktigt, deras vision sträcker sig just nu till 2080 vilket förstås är en trygghet för verksamheten även här i Ö-vik.
– Det finns hjärta och själ i det vi gör, och vi är starka inom områden där Kiilto inte är lika starka. Vi ser en stor potential i att vidareutveckla vår modell och Kiilto är i dagsläget på väg att lansera vår modell i Finland, fortsätter Helena.

I samband med att ett nytt gemensamt bolag bildas försvinner namnet TM Progress vid årsskiftet och det nya bolaget kommer att heta Kiilto AB.
– Vi tycker att det är spännande att få bygga ett nytt varumärke och vi känner att vi har ett starkt stöd från våra nya ägare, nu är det upp till oss hur vi hanterar det förtroendet. TM kunde inte ha hittat en bättre ägare och vi ska fortsätta växa, vi kommer med största sannolikhet att klättra över 400 miljoner i omsättning 2020 i och med fortsatt organisk tillväxt och sammanslagningen, avslutar Johan. 

 

Dela med dig av denna artikel på: