Du är här

2020-06-04 - Utställning
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Sjösättning, påmastning & konstutställning

Nu till helgen sjösätter Ylva Berglund och hennes man segelbåten, en sjösättning som i år blir lite speciell. Ylva kombinerar den nämligen med konstutställning i ÖSS klubbstuga i småbåtshamnen.

Skaparstugan Höga Kusten ligger naturskönt belägen på nordvästra sidan av Hornön, med strandtomt ned mot Hornöviken och utsikt mot Lakasund – där det när 7an hälsar på i solskenet tycks pågå en lekfull kapplöpning mellan en hund och en häst.
Här i Skaparstugan arrangerar Ylva Berglund målarkurser, och så målar hon förstås själv. Konstverk som hon nu ska visa upp under två dagar i ÖSS klubbstuga, 6-7 juni mellan 11 och 15.
– Egentligen skulle jag vara på Sicilien som medarrangör på en målarkurs. Men den blev inställd på grund av coronaläget, berättar Ylva, som på senare år har breddat sina kurser genom att bjuda in konstnärer från hela Sverige som kursledare i Skaparstugan.
– På så sätt får jag förkovra mig själv. Grunden i mitt måleri är Vedic Art, då man målar intuitivt. Men jag försöker hela tiden lära mig nya tekniker och jag tycker att jag har en bredd i mitt måleri, även om jag oftast utgår från den intuitiva.
Ylva håller också kurser på Trysunda, den närmaste är inplanerad till 26-28 juni.
– Trysunda är ett perfekt ställe att ha målarkurs på. I år har jag begränsat antalet deltagare till åtta och det är fullbokat, men man kan förstås anmäla sig till en kölista.
Ylva har även kurser i att ställa ut och själv ställer hon regelbundet ut i ett galleri i Gamla Stan, Stockholm. Hon har även en permanent utställning här i Örnsköldsvik hos Renmarks Måleri och säljer dessutom en hel del på nätet. Men när hon nu ställer ut i ÖSS klubbstuga i småbåtshamnen blir det första gången sedan 2011 hon ska ha en egen vernissage.
– Lite pirrigt är det faktiskt. Jag kommer att visa 30 tavlor i olika storlekar och tekniker. Jag tänkte att vi ska ha bra väder så att man även kan vara ute, men vi får förstås också tänka på avstånd, kanske släppa in några i taget. Det inglasade uterummet är stort så det ska inte bli några problem att hålla avstånd.
Ylva har också gjort en diktbok med texter till sina egna målningar – ”Min hjärna på grönbete”, dessutom kommer hon att ha kuddar med sina målningar på till försäljning.
Hinner man inte med hennes tvådagarsutställning i ÖSS klubbstuga kommer en ny möjlighet 22-25 juni då Ylva ställer ut i Arnäs kyrka, närmare bestämt i Kärlekens kapell och i Sockenstugan.

 

Dela med dig av denna artikel på: