Nyheter/Reportage

Fullt flöde på Grisslan

Tack vare stort engagemang samt statliga, kommunala och privata bidrag blir det extra trevligt att besöka pittoreska Grisslans fiskeläge i sommar.
Kanalen har ursprungligt djup och en ny bro står färdig.

Tidigare i maj drog det efterlängtade projektet i gång och nyligen stod det färdigt. 1,2 miljoner kronor har investerats där Jordbruksverket svarat för drygt hälften, kommunen för 35 procent och Grisslans intresseförening samt privatpersoner för resterande tio. 
Nu har alltså en av Örnsköldsviks riktiga pärlor den bro med tillhörande kanal som Grisslan förtjänar. 
– Det tycker vi naturligtvis är jätteroligt. Projektet har fungerat väldigt bra tack vare en skicklig entreprenör, säger Nils-Göran Andersson, ordförande i Grisslans intresseförening. 
VTG har varit huvudentreprenör i projektet och Alviks Traktor AB i Sundsvall har svarat för anläggningsarbetet. 
– Ett uppdrag av det ovanligare slaget, men roligt att genomföra. Öborna har varit väldigt trevliga och tillmötesgående, säger Joakim Forsström, arbetsledare och ägare till företaget som fick uppdraget. 
I satsningen på skärgården erhöll Grisslan för en tid sedan nya flytbryggor för gästande båtar. Nära finns goda möjligheter till grillning och går planerna i lås kryddas området med en vedeldad bastu öppen för allmänheten; ett projekt som intresseföreningen driver bland annat med hjälp av kommunens kultur- och fritidsenhet. 
– Med tanke på corona-krisen kan det nog bli extra mycket båttrafik i sommar. Då är det ju roligt att förhoppningen om att fixa en ny bro och göra det djupare i kanalen blivit verklighet, säger Nicke Andersson. 
Mellan åren 1929 till 1931 såg Norrvågebönderna, då ägare av fiskeläget, till att bygga bro samt göra en smal ränna till en betydligt bredare kanal. Men stenblocken, som så skickligt placerats för att ge stadga till kanalen, har på grund av is och land-höjning rört sig och några av dem har till och med rasat ner i vattnet och gjort pas-sagen under bron betydligt besvärligare. Så när den nya bron nyligen stod klar fullbordades uppdraget med att plocka upp ett flertal stenblock från botten och placera dem tillbaka där de hör hemma. 
Grisslan var för många år sedan ett av de större fiskelägena efter den norrländska kusten. Tidigt 1900-tal var det bland annat hemmahamn för inte mindre än 27 fiskelag och nära köket hos Nicke Anderssons morföräldrar var det småskola mellan 1927 och 1942. 
Sedan dess har det runnit mycket vatten under bron. 
Och nu är det fullt flöde igen.

 

Publicerat