Du är här

2020-05-25 - Friluftsliv

Naturreservaten är populära besöksmål i virustider

Just nu är det fler än vanligt som besöker naturen och söker sig till naturreservaten i länet, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

En del av reservaten i länet har sett en kraftig ökning av besökare jämfört med hur det vanligtvis brukar vara den här tiden på året, något som gläder länsrådet Daniel Gustafsson.
– Vi gläds åt att det är så många människor som hittar ut till de fina naturområden vi förvaltar, säger han.

Samtidigt så uppmanar länsstyrelsen till försiktighet på grund av den rådande situationen med coronaviruset och ber folk att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt att man ser till att hålla avstånd till andra människor även ute i naturen. Länsstyrelsen har även infört en del riktlinjer och anpassningar av verksamheter vid de mest populära områden i länet:

  • Naturum Höga Kusten – Naturvägledningen har flyttat utomhus och utställningen inne i byggnaden håller tillfälligt stängt. Närvaro och naturvägledning på sociala medier och webb förstärks och utvecklas. Restaurangen har öppet alla dagar i veckan och har vidtagit åtgärder i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
  • Skuleskogens nationalpark – Stugorna i nationalparken kommer fortsätta att vara öppna, men vi avråder från övernattning. Tag istället med eget tält, eller ersätt flerdagarsturen med en eller flera dagsturer.
  • Trysunda – Gästhamnen och vandrarhemmet planeras att öppnas runt midsommar, men med flera åtgärder vidtagna i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vandrarhemmet minskar antalet tillgängliga bäddar, restaurangen styr utbudet mot hämtmat, affären ser till att kunderna håller avstånd, med mera.
  • Högbonden – Det exponerade läget innebär att det saknas gästhamn och det går inte att ta sig till Högbonden med allmänna kommunikationsmedel. Alla gäster reser dit med gemensam turbåt och det krävs anpassningar för att kunna hålla den sociala distanseringen på ön. Länsstyrelsen följer utvecklingen i länet samt regeringens och myndigheternas riktlinjer, och planerar att fatta beslut om sommarens vandrarhemsverksamhet i början på juni.

För att undvika trängsel eller mycket folk så kan man besöka några av de mindre kända naturområdena i länet. Det finns 217 naturreservat i länet och du kan hitta information om samtliga på Länsstyrelsens hemsida som du kan nå genom att klicka här.

 

Dela med dig av denna artikel på: